Uwielbiam strączki. Fasolę jaśka mogę jeść prosto z wody,cieciorkę tak samo. W sezonie letnim zajadam się fasolką szparagową. 


Najlepszy dip do warzyw lub pasta kanapkowa to właśnie ta z ciecierzycy 🙂 Pyyyycha.

Warzywa strączkowe są bardzo zdrowe. Przynoszą wiele korzyści dla naszego organizmu. 
Obfitują w witaminy z grupy B stabilizujące nasz układ nerwowy. Zapobiegają depresji,stanom lękowym,koją stres. Strączki to doskonałe źródło białka. Polecane są sportowcom i dzieciom w okresie wzrostu. 

Dieta przeciętnego człowieka bogata jest w produkty o odczynie kwaśnym,dlatego warto włączyć nasiona roślin strączkowym do diety ze względu na ich właściwości ZASADOTWÓRCZE dla zachowania równowagi kwasowo-zasadowej. 

Warzywa te polecane są także osom na diecie redukcyjnej ze względu na dużą zawartość błonnika pokarmowego oraz osobom borykającym się z zaparciami. Pamiętajmy,że błonnik działa jak szczoteczka oczyszczająca nasze jelita! 🙂 


Wadą roślin strączkowych są substancje wzdymające w nich zawarte. Jednak jest na nie sposób! 🙂
Po pierwsze – MOCZENIE. Suche nasiona zazwyczaj moczymy całą noc. Jeśli wylejemy wodę,w której się moczyły i wypłuczemy je,pozbędziemy się części „wzdymaczy”. 
Po drugie – GOTOWANIE. Gotując nasiona na powierzchni wody pojawi się sporo piany. Wtedy właśnie proponuję wylać wodę,przepłukać nasiona i zalać jeszcze raz czystą wodą. Zabieg ten można powtórzyć nawet dwa razy. 😉
Zawsze praktykuję te metody i sprawdzają się doskonale 🙂
Do gotowania można także dodać koperek lub glony. Również zadziałają w tym samym kierunku 🙂


ROŚLINY STRĄCZKOWE NIE DLA KAŻDEGO

Niestety nie każdy może delektować się do woli smakiem strączków. Ze względu na zawartość tioglikozydów osoby z chorobami tarczycy nie powinny ich spożywać. Mogą przyczynić się do zaburzeń pracy tarczycy i powstania wola.
Dodatkowo mogą być źle tolerowane przez osoby z refluksem i problemami żołądkowymi.


A teraz….do rzeczy! 😉 Mam dla Was pyszną zupę na bazie pomidorów i strączków. jest gęsta,aromatyczna i mega sycąca!

Składniki :

  • Biała fasola (nasiona suche) – szklanka
  • Ciecierzyca (nasiona suche) – 1/2 szklanki
  • Groszek konserwowy – 1 puszka
  • Papryka czerwona – 1 sztuka
  • Seler – 1/2 średniej sztuki
  • Cebula – pół sztuki
  • 1 puszka pomidorów 
  • Koncentrat pomidorowy – 3 łyżeczki
  • Szczypiorek – do posypania
  • Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, ostra i słodka papryka, tymianek, oregano, pieprz, sól

Opcjonalnie : mąka i woda do zagęszczenia zupy (jednak nie jest to konieczne 😉 )



Sposób przygotowania:

  • Fasolę i cieciorkę moczymy przez noc w wodzie.
  • Odcedzamy,płuczemy, wrzucamy do garnka, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do czasu aż pokaże się piana na powierzchni wody. Wtedy należy wylać wodę,przepłukać nasiona i zalać je ponownie świeżą wodą (w celu usunięcia substancji wzdymających). Gotujemy ponownie.
  • Do strączków dodajemy pozostałe warzywa: paprykę i cebulę pokrojone w kostkę, seler starty na dużych oczkach oraz przyprawy: 3 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego i łyżeczkę majeranku – gotujemy do miękkości warzyw. 
  • Do warzyw wrzucamy odcedzony groszek,pomidory w puszcze i koncentrat pomidorowy – całość mieszamy, gotujemy jeszcze przez chwilę i doprawiamy do smaku (np. ostra i słodka papryka, tymianek, oregano, pieprz i sól).
Zupę nalej do talerza i posyp posiekanym szczypiorkiem 🙂 

PS.Jeśli Twoja zupa będzie zbyt rzadka możesz ją zagęścić zawiesiną z mąki i wody.