Sezon na dynię trwa na całego! Korzystajmy z bogactwa jakie nam daje i przygotowujmy z niej pyszności! 😉
Pamiętajcie,że dynia jest bogatym źródłem beta-karotenu,witamin i minerałów takich jak magnez,potas,cynk,wapń. Witamina A chroni nasz wzrok,a przeciwutleniacze zapobiegają starzeniu się organizmu.
Składniki:
*1 średnia dynia
*włoszczyzna na wywar+ 1 udko z kurczaka
*500g passaty pomidorowej
*2 ząbki czosnku
*1 łyżka masła
*3 ziemniaki
*przyprawy: gałka muszkatałowa,świeżo mielony pieprz,słodka papryka,oregano,sól himalajska,chilli – do smaku
*dodatki : grzanki z razowego pieczywa,kleks jogurtu greckiego
*włoszczyzna na wywar+ 1 udko z kurczaka
*500g passaty pomidorowej
*2 ząbki czosnku
*1 łyżka masła
*3 ziemniaki
*przyprawy: gałka muszkatałowa,świeżo mielony pieprz,słodka papryka,oregano,sól himalajska,chilli – do smaku
*dodatki : grzanki z razowego pieczywa,kleks jogurtu greckiego
Sposób przygotowania:
Dynię pokroić na ćwiartki,usunąć gniazda nasienne i ułożyć na formie do pieczenia. Piec w 200 stopniach do miękkości i zaczernienia skórki. Oddzielić miąższ od skórki. Ugotować wywar z warzyw(także ziemniaków!) i udka. W garnku roztopić masło,dodać pokrojony czosnek i miąższ z upieczonej dyni. Smażyć 2 minuty. Po tym czasie wlać passatę pomidorową i przyprawić obficie. Dodać warzywa z bulionu oraz stopniowo wlewać wywar do uzyskania pożądanej konsystencji. Nie wlewać od razu wszystkiego,bo zupa może wyjść za rzadka. Całość gotować jeszcze chwilę i doprawić do smaku jeśli jest taka potrzeba (dałam duuuużo pieprzu świeżo mielonego
) .
Zupę nakładać do misek i udekorować kleksem jogurtu greckiego oraz grzankami (zrobionymi na suchej patelni).
Dynię pokroić na ćwiartki,usunąć gniazda nasienne i ułożyć na formie do pieczenia. Piec w 200 stopniach do miękkości i zaczernienia skórki. Oddzielić miąższ od skórki. Ugotować wywar z warzyw(także ziemniaków!) i udka. W garnku roztopić masło,dodać pokrojony czosnek i miąższ z upieczonej dyni. Smażyć 2 minuty. Po tym czasie wlać passatę pomidorową i przyprawić obficie. Dodać warzywa z bulionu oraz stopniowo wlewać wywar do uzyskania pożądanej konsystencji. Nie wlewać od razu wszystkiego,bo zupa może wyjść za rzadka. Całość gotować jeszcze chwilę i doprawić do smaku jeśli jest taka potrzeba (dałam duuuużo pieprzu świeżo mielonego

Zupę nakładać do misek i udekorować kleksem jogurtu greckiego oraz grzankami (zrobionymi na suchej patelni).