Propozycja na pyszny obiad! Rozgrzewająca zupa krem z czerwonej soczewicy 🙂 Koniecznie wypróbujcie!
Krem z czerwonej soczewicy
Składniki:
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 mała papryczka chili
4 ząbki czosnku
1 marchewka
1½ L bulionu warzywnego (przygotować z włoszczyzny)
sól i pieprz
natka pietruszki- 1 pęczek
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka masła
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
Sposób przygotowania:
Soczewicę należy opłukać na sicie pod bieżącą wodą. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Papryczkę chili drobno posiekać.
Na rozgrzane dno garnka wlać olej i dodać masło. Kiedy tłuszcz się roztopi wrzucić marchewkę i całość smażyć około 2 min.
Do garnka z marchewką dodać przepłukaną soczewicę, papryczkę chili i wyciśnięty przez praskę czosnek oraz słodką paprykę – smażyć około 2 min.
Całość zalać bulionem i gotować około 15-20 min na średnim ogniu do momentu kiedy soczewica i marchewka będą miękkie. Całość zblendować.
Doprawić sola i pieprzem. Podawać posypane obficie natka pietruszki.
Najnowsze komentarze