Kiedyś bardzo nie lubiłam zup. Zdanie zmieniłam jednak po zrobieniu pierwszej zupy krem. 
Obecnie bardzo często w moim jadłospisie pojawiają się przeróżne zupy

,ale nie te wodniste, lecz gęste zupy krem! Super smakują z dodatkiem grzanek czy prażonych pestek dyni, słonecznika lub sezamu. 


W tym poście prezentuję Wam Zupę KREM z BROKUŁA 🙂
Składniki :

-włoszczyzna
-3 ziemniaki
-1 brokuł
-1 cebula
-masło
-przyprawy : pieprz,gałka muszkatałowa,sól himalajska

+chleba pełnoziarnisty

Ugotować wywar z pokrojonych w kostkę warzyw : marchewki,pietruszki,selera a także 3 ziemniaków. Gdy warzywa będą już miękkie wrzucić różyczki brokuła. Gotować ok 8 minut.Cebulkę podsmażyć na maśle i dorzucić do wywaru. Całość zblendować na gładki kremik. Jeśli będzie za gęsty to dodać wody. Doprawić solą, pieprzem, przyprawą maggi. NIE UŻYWAMY KOSTEK ROSOŁOWYCH! Zupka gotowa J Nie radzę gotować długo zupy z brokułem,bo straci kolor i aromat brokuła 😉 Dla smaku można dodać kleks jogurtu greckiego-już w miseczce.
Chleb pełnoziarnisty pokroić w kostkę i zrumienić na suchej patelni ( lub zrobić grzanki w tosterze).