Nie przepadam za tradycyjnymi,płynnymi zupami,ale kremy bardzo lubię. Robiłam już niejeden,ale dzisiaj w mojej kuchni zadebiutował ten z białych warzyw ,o którym usłyszałam od mojego podopiecznego. Fajnie się nazywa! 🙂 Właściwie to typowo polska zupa,bo składająca się z trzech warzyw korzeniowych znanych w kuchni polskiej. Otóż w moim białym kremie rolę główną odgrywa seler,pietruszka i ziemniak. Zupa jest aromatyczna,lekko słodka.
Dodatek prażonego słonecznika czyni ją jeszcze bardziej wyśmienitą.
W zimowe dni,na rozgrzanie-idealna! 😉
Składniki(na 4 porcje):
-1 seler
-2 pietruszki
-4 ziemniaki
-3 cebule
-1 łyżka oleju
-1 łyżeczka imbiru
-1 łyżka tymianku
-4 łyżki słonecznika
-pieprz,sól
Cebulę pokroić(nie musisz się starać,bo i tak będzie zblendowana),zeszklić na oleju do uzyskania złotego koloru. Dodać tymianek i imbir,podsmażyć razem z cebulą. Warzywa korzeniowe umyć,obrać i pokroić w kawałki. Wrzucić do garnka i zalać wodą – tak aby przykryła warzywa(mniej więcej 5 szklanek).
Gotować pod przykryciem do miękkości warzyw. Zblendować zawartość garnka. Doprawić solą,pieprzem i innymi przyprawami wg gustu.
Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Zupę nalać do miseczki i posypać prażonymi ziarnami.
Smacznego!
Najnowsze komentarze