Awokado -owoc pochodzący z Meksyku. Coraz bardziej popularny w naszym kraju.
Znacie go?
Wiele osób mówi ,,awokado jest tłuste i niedobre!”. Z pierwszy się zgodzę- jest tłuste. Ale czy niedobre? Próbując je zjeść(ugryźć) jak gruszkę czy jabłko na pewno smakiem się nie zachwycimy.
Dlaczego? Bo awokado nie spożywa się samodzielnie. Wykorzystywane jest ono do przygotowania jakiejś potrawy np. pasty do chleba,deseru,lodów czy bazy do koktajlu.
W połączeniu z innymi produktami smakuje naprawdę nieźle.
Nie zrażajcie się do tego owocu jeśli Wasze pierwsze zetknięcie z nim skończyło się wypluciem go z ust. U mnie tak kiedyś było! Wszystko dlatego,że nie miałam pojęcia „jak się go je”.
Podejście numer 2 z wiedzą na temat awokado było zdecydowanie zakończone sukcesem! Dziś bardzo często pojawia się w moim jadłospisie.
Jakie korzyści dla organizmu funduje ten tłusty zielony owoc?
-pomaga zwalczyć zły cholesterol(LDL) i podnosi poziom dobrego cholesterolu(HDL) ze względu na wysoką zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych,
-przyczynia się do lepszego wchłaniania witamin(w połączeniu np. z innymi owocami ułatwia wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach),
-daje uczucie sytości dzięki przeważającej ilości tłuszczów w swoim składzie,
-reguluje pracę serca i pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi ze względu na wysoką zawartość potasu,
-chroni organizm przed działaniem wolnych rodników dzięki zawartości antyoksydantów,
-posiada kwas foliowy,który zapobiega wadom cewy nerwowej u płodu.
Jak widzicie- samo zdrowie! Wprowadźcie awokado do swojej codziennej diety,a nie pożałujecie! 🙂
A teraz do rzeczy. Mam dla Was pyszny przepis na pastę z awokado z nutą limonki i czosnku.
Pasta może posłużyć jako dip do warzyw lub jako smarowidło do chleba 🙂
Idealny zamiennik masła!
Składniki:
-2 awokado(dojrzała=miękkie)
-1 ząbek czosnku
-1/2 limonki
-sól himalajska
-pieprz
Awokado przekrój na pół,wyciągnij pestkę i za pomocą łyżki oddziel miąższ od skórki. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Awokado zblenduj na gładką pastę lub rozetrzyj widelcem. Dodaj sok z połówki limonki. Wymieszaj i dopraw solą i pieprzem(do smaku).
Najnowsze komentarze