Jesteś na diecie,ale masz ochotę na batonika? Pewnie nie raz skusiłaś/skusiłeś się na tego zbożowego w sklepie,ale nigdy nie spojrzałaś/eś na etykietę by sprawdzić np.czym jest „sklejony”,czy nie posiada substancji słodzących? 
Ja nieraz prześwietlałam różne fit batony i te w popularnych sieciówkach zazwyczaj zawodzą. Najlepiej zrobić batoniki samemu, w domu. Wtedy mamy pewność co jemy 🙂
Mam dla Was przepis na zdrowe batoniki jaglano-orzechowe z suszonymi owocami. Wystarczy wrzucić do miski składniki,mocno ugnieść masę w jakimś naczyniu,wstawić do lodówki i pokroić. Nic prostszego!

Wypróbujcie i podzielcie się opinią w komentarzu.


Składniki :

  • 6 łyżek mąki orzechowej (zmielonych orzeszków ziemnych)
  • 6 łyżek mąki kokosowej(zmielonych wiórek)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 6 łyżek płatków jaglanych
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki żurawiny
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka orzeszków ziemnych (w całości
  • 2 suszone figi
  1. Do garnka wsyp płatki jaglane,zalej mlekiem i gotuj do zgęstnienia. 
  2. Jeśli nie posiadasz ww mąk- za pomocą blendera zmiksuj wiórki kokosowe i orzeszki.
  3. Mąki dodaj do ugotowanych płatków. Wymieszaj.
  4. Figi pokrój w paseczki i razem z żurawiną i łyżką orzeszków dodaj do masy.
  5. Do całości dodaj miód,kakao i olej. Wymieszaj wszystko na jednolitą gęstą masę.
  6. Tym co otrzymałaś/eś wylep dno jakiegoś naczynia(u mnie ceramiczna foremka) mocno ugniatając np.za pomocą łyżki.
  7. Wstaw naczynie do zamrażarki na 20 minut. Po tym czasie pokrój batoniki.