Sezon truskawkowy w pełni! Naszła mnie ochota na tartę z truskawkami. Jak zawsze szukam zdrowszych alternatyw- tym razem też znalazłam.
Powstała tarta z kremem kokosowym z kaszy jaglanej, truskawkami i galaretką.
Spód:
- 80g płatków owsianych górskich
- 20g płatków jęczmiennych (możesz użyć 100g owsianych)
- 100g wiórek kokosowych
- 150g suszonych daktyli bez pestek (moczone w wodzie przez 1h)
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki wody, w której moczyły się daktyle
1. Wszystkie składniki zmiksować blenderem. Najlepiej najpierw w suchych zrobić mąkę,a potem podać daktyle,olej i wodę. Formę na tartę wysmarować tłuszczem,wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylepić całą masą. Formę wstawić do lodówki.
Krem kokosowy:
- 100g kaszy jaglanej(suchej)
- 400ml mleczka kokosowego
- 4 łyżki wiórek kokosowych
- 6 łyżek słodzidła (u mnie erytrol)
2. Mleczko zagotować, dodać kaszę jaglaną (wcześniej dokładnie opłukaną) i wiórki. Gotować do momentu aż kasza wchłonie mleko. Dosłodzić. Odstawić pod przykryciem do wystygnięcia. Krem wyłożyć na spód tarty.
DODATKI:
- truskawki ( dowolna ilość)
- galaretka truskawkowa
3. Truskawki umyć,odszypułkować i pokroić w plastry. Wyłożyć na krem. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić (najlepiej już chłodną wstawić do lodówki), tężejącą wylać na truskawki. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Najnowsze komentarze