Ostatnimi czasy w moim jadłospisie często gości cukinia 😉 Jest świetnym warzywem, 
z którego można zrobić wiele ciekawych smakołyków.

 Ja tym razem przygotowałam pyszną zapiekankę. Naprawdę pyszną i pachnącą 🙂 
Bez mąki , bo z płatkami owsianymi ! 😉 
W swoim składzie jest bardzo odżywcza , idealna do lunchboxa jak 
i na talerz 🙂 

Składniki :
2 średnie cukinie
2 małe marchewki
3 jajka
1 cebula 
1 serek wiejski (200g)
3 ząbki czosnku
6 czubatych łyżek płatków owsianych górskich
przyprawy : pieprz, sól, oregano, przyprawa do dań kuchni włoskiej, słodka papryka (nie żałujcie przypraw ! ) .

Sposób przygotowania :
Cukinię umyj , przekrój na pół i wydrąż gniazda nasienne. Marchewkę,cebulę i czosnek obierz. Wszystkie warzywa (razem z cukinią)oraz płatki owsiane wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę.  Oddziel białka od żółtek.
Do zmiksowanych warzyw dodaj serek wiejski, żółtka i sporo przypraw 🙂 . 
Białka ubij na sztywną pianę i wymieszaj delikatnie aby  połączyła się z masą. Odstaw na 15 minut (żeby płatki zmiękły). Po tym czasie wylej masę do natłuszczonej formy ( u mnie silikonowa 20cm) i piecz w 180 stopniach około 1 godziny.

Proponuję podawać zapiekankę z jogurtowo-czosnkowym sosem  🙂 

Smacznego !