Święta Wielkanocne już za kilka dni. Przygotowałam dla Was przepis na zdrowszą wersję Babki.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 80 g słodzidła
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej/grochowej/z ciecierzycy
  • 200 ml oleju rzepakowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu cytrynowego
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • sok z jednej cytryny
Sposób przygotowania:
Jajka ubić ze słodzidłem na puszystą masę. Powoli wlewać olej, miksować. Wsypać mąki i proszek do pieczenia. Cytrynę sparzyć i zetrzeć na tarce skórkę oraz wycisnąć sok z owocu.
Dodać do masy. Tak przygotowane ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem foremki na babkę.
Piec w 180 stopniach około 45 minut.