Święta Wielkanocne już za kilka dni. Przygotowałam dla Was przepis na zdrowszą wersję Babki.
Składniki:
- 4 jajka
- 80 g słodzidła
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej/grochowej/z ciecierzycy
- 200 ml oleju rzepakowego
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu cytrynowego
- skórka otarta z jednej cytryny
- sok z jednej cytryny
Sposób przygotowania:
Jajka ubić ze słodzidłem na puszystą masę. Powoli wlewać olej, miksować. Wsypać mąki i proszek do pieczenia. Cytrynę sparzyć i zetrzeć na tarce skórkę oraz wycisnąć sok z owocu.
Dodać do masy. Tak przygotowane ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem foremki na babkę.
Piec w 180 stopniach około 45 minut.
Jajka ubić ze słodzidłem na puszystą masę. Powoli wlewać olej, miksować. Wsypać mąki i proszek do pieczenia. Cytrynę sparzyć i zetrzeć na tarce skórkę oraz wycisnąć sok z owocu.
Dodać do masy. Tak przygotowane ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem foremki na babkę.
Piec w 180 stopniach około 45 minut.
Babkę robiłam przed świętami (zapomniałam zostawić komentarz) 😀 Wyszła przepyszna! Cała rodzina się zajadała, była bardzo puszysta i mięciutka. Pozdrawiam 🙂