,,Pasztet” – brzmi mało apetycznie 🙁 Jednak…ten smakuje wyśmienicie! 
Przepis,który dzisiaj publikuję jest wersją zarówno wegetariańską jak i wegańską. 
Pełnowartościowy,idealny na pyszne kanapeczki lub po prostu jako przystawka 😉 

Rolę główną gra CIECIERZYCA! Lubicie? Mam nadzieję,że tak! 🙂 
Koniecznie wypróbujcie i dajcie znać czy smakuje 🙂 

Składniki :
-2 szklanki ciecierzycy (z puszki lub wcześniej ugotowanej)
-1 marchewka
-20 cm por
-2 korzenie pietruszki
-1/2 korzenia selera
-2 cebule
-3 ząbki czosnku
-3 liście laurowe
-1 łyżeczka suszonego lubczyku 
-1/2 łyżeczki curry
-6 ziarenek ziela angielskiego
-1/2 łyzeczki gałki muszkatałowej
-1 łyżeczka ziół prowansalskich
-1/2 łyżeczki słodkiej papryki
-2 łyżeczki soli himalajskiej
-1 łyżeczka pieprzu lub czarnuszki
-2 łyżki słonecznika (do posypania)

Warzywa (oprócz cieciorki) obrać,oczyścić i pokroić na mniejsze części (na ćwiartki). Włożyć do garnka wraz z zielem angielskim,liściem laurowym,curry,lubczykiem),zalać wodą tak by przykryła warzywa i gotować do miękkości. Ugotowane ostudzić. Dodać do nich ugotowaną cieciorkę (lub z puszki) oraz pozostałe składniki. Zblendować,wymieszać i masa gotowa.
Zawartość miski przełożyć do wysmarowanej tłuszczem keksówki . Posypać słonecznikiem i wstawić do piekarnika. Piec w 160 stopniach (termoobieg z grzałką dolną) ok 40 minut.

Po tym czasie pasztet jest gotowy ! 🙂