Czy da się czymś zastąpić białka jaj?
😋
Okazuje się, że tak! To doskonała wiadomość dla tych, którzy mają na nie alergię.

Okazuje się, że tak! To doskonała wiadomość dla tych, którzy mają na nie alergię.
Weganie doskonale go znajdą. To AQUAFABA – nic innego jak woda z ciecierzycy!
💥
💥
Tak
Kupując cieciorkę w puszce pływa ona własnie w aquafabie. To nic innego jak woda, białko i skrobia. To żadna chemia -to natura.
🌱
Tak samo otrzymamy ją gotując ciecierzycę w wodzie. Wystarczy ją troszkę zredukować i ostudzić. Otrzymamy lekko mętny płyn – ten sam, który jest w puszce.


Tak


Tak samo otrzymamy ją gotując ciecierzycę w wodzie. Wystarczy ją troszkę zredukować i ostudzić. Otrzymamy lekko mętny płyn – ten sam, który jest w puszce.
Od dziś nie wylewajcie jej do zlewu! Ubijcie na sztywną pianę i potraktujcie jak białka
👐 Podobno wychodzą z niej super bezy i biszkopty! Ja jeszcze nie próbowałam. Moje pierwsze poczynania z wykorzystaniem aquafaby to (!) MUS CZEKOLADOWY
🍫
🍫
🍫
Niebo w gębie!
😍




Niebo w gębie!

Wystarczy ubić na sztywno pianę z wody po cieciorce i dodać ją do roztopionej, ostudzonej czekolady. Ozdobić owocami i wegański deser gotowy.
Sami zobaczcie jak pysznie wygląda.
🍯
🍫
🍫



PS. 150ml aquafaby stanowi zamiennik 3 dużych białek
Składniki na 2 porcje:
- 150ml aquafaby (mniej więcej tyle ile zostanie po odsączeniu 1 puszki cieciorki
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Wodę po ciecierzycy ubić na sztywno tak jak białka (dodać szczyptę soli). Jeśli lubisz słodkie desery do ubitej już piany możesz dodać troszkę słodziła (dosłownie 2 łyżeczki). Czekoladę rozpuścić i ostudzić. Dodać do niej pianę i delikatnie połączyć aż do uzyskania brązowej piany. Przełożyć do dwóch pucharków i wstawić do lodówki na minimum godzinę. Ozdobić ulubionymi owocami i zajadać 🙂
Wodę po ciecierzycy ubić na sztywno tak jak białka (dodać szczyptę soli). Jeśli lubisz słodkie desery do ubitej już piany możesz dodać troszkę słodziła (dosłownie 2 łyżeczki). Czekoladę rozpuścić i ostudzić. Dodać do niej pianę i delikatnie połączyć aż do uzyskania brązowej piany. Przełożyć do dwóch pucharków i wstawić do lodówki na minimum godzinę. Ozdobić ulubionymi owocami i zajadać 🙂