Czy da się czymś zastąpić białka jaj? 😋
Okazuje się, że tak! To doskonała wiadomość dla tych, którzy mają na nie alergię.
Weganie doskonale go znajdą. To AQUAFABA – nic innego jak woda z ciecierzycy! 💥💥
Tak  Kupując cieciorkę w puszce pływa ona własnie w aquafabie. To nic innego jak woda, białko i skrobia. To żadna chemia -to natura.🌱
Tak samo otrzymamy ją gotując ciecierzycę w wodzie. Wystarczy ją troszkę zredukować i ostudzić. Otrzymamy lekko mętny płyn – ten sam, który jest w puszce.
Od dziś nie wylewajcie jej do zlewu! Ubijcie na sztywną pianę i potraktujcie jak białka 👐 Podobno wychodzą z niej super bezy i biszkopty! Ja jeszcze nie próbowałam. Moje pierwsze poczynania z wykorzystaniem aquafaby to (!) MUS CZEKOLADOWY 🍫🍫🍫
Niebo w gębie! 😍
Wystarczy ubić na sztywno pianę z wody po cieciorce i dodać ją do roztopionej, ostudzonej czekolady. Ozdobić owocami i wegański deser gotowy.
Sami zobaczcie jak pysznie wygląda. 🍯🍫🍫
PS. 150ml aquafaby stanowi zamiennik 3 dużych białek
 
 Składniki na 2 porcje:
  • 150ml aquafaby (mniej więcej tyle ile zostanie po odsączeniu 1 puszki cieciorki
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • szczypta soli
Sposób przygotowania:
Wodę po ciecierzycy ubić na sztywno tak jak białka (dodać szczyptę soli). Jeśli lubisz słodkie desery do ubitej już piany możesz dodać troszkę słodziła (dosłownie 2 łyżeczki). Czekoladę rozpuścić i ostudzić. Dodać do niej pianę i delikatnie połączyć aż do uzyskania brązowej piany. Przełożyć do dwóch pucharków i wstawić do lodówki na minimum godzinę. Ozdobić ulubionymi owocami i zajadać 🙂