Tarty tu jeszcze nie było 😉

Szybka, bez pieczenia, wegańska….brzmi zachęcająco? 🙂
Przekonaj się!

Spód:

  • 1,5 szklanki suszonych daktyli
  • 4 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 szklanka mąki kokosowejSposób przygotowania: Daktyle jak zawsze- zalej wrzątkiem i pozostaw na pół godziny. Po tym czasie odcedź, ale nie wylewaj wody. Zmiksuj daktyle z 5 łyżkami wody na gładką masę. Wymieszaj z mąką i kakao. Masą wylep spód foremki do tarty (wysyp i mocno ugniataj) pamiętając aby wcześniej położyć na spód papier do pieczenia. Wstaw do lodówki i przygotuj masę.
Masa:
  • 3 łyżeczki agaru/ żelatyny rozpuszczonej w 40 ml gorącej wody
  • 4 łyżki erytrytolu
  • 1 puszka (400ml) mleczka kokosowego (u mnie 82% miąższu kokosa)
  • 4 łyżki kakaoSposób przygotowania:
    Agar/ Żelatynę rozpuść w 40 ml gorącej wody (dokładnie wymieszaj) i ostudź.
    Mleczko kokosowe zmiksuj w blenderze wraz z erytrytolem i 3,5 łyżki kakao. Masę połącz z ostudzoną, ale nietężejącą żelatyną (może być lekko ciepła- wlewaj powoli, po łyżeczce).

    Masę wylej na schłodzony spód (jeśli jest rzadka, poczekaj chwilę aby zaczęła tężeć) i posyp pozostałym kakao. Wstaw do lodówki na kilka godzin.

Inspiracja pochodzi z przepisu @paulina.moglinicka, nie jest mojego autorstwa.