Jakiś czas temu podzieliłam się z Wami przepisem na faszerowaną cukinię. Dzisiaj mam dla Was podobny przepis,ale nieco zmodyfikowany. Tym razem z półmięsną wkładką.
W ogrodzie znalazłam dorodne cukinie oraz papryki idealnie nadające się do nafaszerowania.
Powstał obiad doskonały! 🙂 Zdrowy,smaczny i sezonowy.
Moja dzisiejsza propozycja idealnie nada się na rodzinny obiad jak i romantyczną kolację we dwoje. 🙂
Moja dzisiejsza propozycja idealnie nada się na rodzinny obiad jak i romantyczną kolację we dwoje. 🙂
Na dobrą sprawę do farszu można dodać wszystko. Pozostaje jedynie kwestia smacznego i wyrazistego doprawienia.
Składniki :
-2 młode cukinie
-1 duża czerwona papryka
-40 dag dowolnego mięsa mielonego
-1 kulka mozzarelli
-1 kulka mozzarelli
-zielona papryka
-1 duży pomidor
-1 cebula
-2 ząbki czosnku
– 2 woreczki mieszanki kaszy bulgur&zielonej soczewicy (możecie dać dowolną kaszę,ryż czy strąki)
-1 łyżka oleju rzepakowego
-przyprawa do mięsa mielonego
-dobrej jakości ketchup (2 łyżki lub więcej wg gustu)-najlepiej domowej produkcji
-natka pietruszki
-oregano
-bazylia
-papryka ostra
-sól,pieprz
Cukinie i papryki umyj,przekrój na pół i wydrąż gniazda nasienne. Podpiecz warzywa ok 15 minut w 180 stopniach. Miąższ cukinii pozostaw do farszu.
Zieloną paprykę pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę.
Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę. Dodaj mięso mielone i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przypraw solą,pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego. Dodaj paprykę ostrą(w proszku). Gdy mięso będzie już przysmażone dodaj pomidora obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę,miąższ cukinii oraz paprykę. Duś całość pod przykryciem ok 10 min. Po tym czasie dodaj ugotowaną kaszę/soczewicę/ryż,posiekaną natkę pietruszki. Całość wymieszaj, dopraw ziołami,ketchupem,solą i pieprzem.
Nafaszeruj warzywa i piecz do miękkości (ok 40 minut).
10 minut przed końcem pieczenia wierzch cukinii posyp kawałkami mozzarelli. Wstaw ponownie do piekarnika.
10 minut przed końcem pieczenia wierzch cukinii posyp kawałkami mozzarelli. Wstaw ponownie do piekarnika.
Aaaa… jak to sie stało, że wczoraj zrobilam zakupy z myślą o faszerowanych paprykach, a dzisiaj z rańca wpadam na ten wpis <3 Zainspirowałaś mnie!
Szykuje się bardzo pyszna i wielce romantyczna kolacja we dwoje 🙂
Cieszę się ogromnie 😉
Faszerowane warzywa doskonale sprawdzają się o każdej porze dnia i w każdej sytuacji 🙂