Jakiś czas temu podzieliłam się z Wami przepisem na faszerowaną cukinię. Dzisiaj mam dla Was podobny przepis,ale nieco zmodyfikowany. Tym razem z półmięsną wkładką.

W ogrodzie znalazłam dorodne cukinie oraz papryki idealnie nadające się do nafaszerowania. 

Powstał obiad doskonały! 🙂 Zdrowy,smaczny i sezonowy.
Moja dzisiejsza propozycja idealnie nada się na rodzinny obiad jak i romantyczną kolację we dwoje. 🙂
Na dobrą sprawę do farszu można dodać wszystko. Pozostaje jedynie kwestia smacznego i wyrazistego doprawienia.


Składniki :
-2 młode cukinie
-1 duża czerwona papryka 
-40 dag dowolnego mięsa mielonego
-1 kulka mozzarelli
-zielona papryka
-1 duży pomidor
-1 cebula
-2 ząbki czosnku
– 2 woreczki mieszanki kaszy bulgur&zielonej soczewicy (możecie dać dowolną kaszę,ryż czy strąki)
-1 łyżka oleju rzepakowego
-przyprawa do mięsa mielonego
-dobrej jakości ketchup (2 łyżki lub więcej wg gustu)-najlepiej domowej produkcji
-natka pietruszki
-oregano
-bazylia
-papryka ostra
-sól,pieprz

Cukinie i papryki umyj,przekrój na pół i wydrąż gniazda nasienne. Podpiecz warzywa ok 15 minut w 180 stopniach. Miąższ cukinii pozostaw do farszu.
Zieloną paprykę pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę. 
Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę. Dodaj mięso mielone i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przypraw solą,pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego. Dodaj paprykę ostrą(w proszku). Gdy mięso będzie już przysmażone dodaj pomidora obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę,miąższ cukinii oraz paprykę. Duś całość pod przykryciem ok 10 min. Po tym czasie dodaj ugotowaną kaszę/soczewicę/ryż,posiekaną natkę pietruszki. Całość wymieszaj, dopraw ziołami,ketchupem,solą i pieprzem. 
Nafaszeruj warzywa i piecz do miękkości (ok 40 minut). 
10 minut przed końcem pieczenia wierzch cukinii posyp kawałkami mozzarelli. Wstaw ponownie do piekarnika.