Pyszne trufle z ciecierzycy zrobisz w 5 minut, a smakiem będziesz się delektować dużo dłużej 🙂
Porcja przewidziana w przepisie zawiera 20 trufli wielkości orzecha włoskiego 🙂 Koniecznie pochwal się w komentarzu jak wyszły 🙂
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy
- 2 łyżki kakao
- 50g daktyli suszonych (wcześniej namoczonych w gorącej wodzie)
- 1 łyżka miodu
- 2 kopiate łyżki masła orzechowego
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę odsącz i wypłucz. Umieść w misce wraz z innymi składnikami. Zblenduj na gładką masę. Teraz uformuj kulki wielkości orzecha i obtocz w kakao lub wiórkach kokosowych (nie przewidziane w przepisie).
Wstaw do lodówki na godzinę 🙂
Wstaw do lodówki na godzinę 🙂
Smacznego!
Wartości odżywcze 1 trufla:
Energia 55kcal Białko 2g Tłuszcz 2,5g Węglowodany 7g
Przepis wypróbowany 🙂 I jak najbardziej skorzystam z niego pewnie jeszcze nie jeden raz 😊
Bardzo się cieszę! Trufelki są pyszne 🙂
Moje kulki były gorzkie prawdopodobnie przez olejek śmietankowy z dr oetker. Jakiego olejku używasz?
trufle wyszły mega ! polecam ! nie spodziewałam się tak dobrego efektu smakowego ! 🙂
1 puszka ciecierzycy tzn ile?
Być może za dużo olejku dałaś 🙂
240g po odsączeniu 🙂
Zawsze robią szał! 😀