Składniki:

Spód
90g płatków owsianych
90g suszonych daktyli (zalej wrzątkiem i pozostaw na 30 min)
2 łyżki masła orzechowego
1 łyżka oleju koksoowego
2 łyżki kakao
2 łyżki wiórków kokosowych

Masa
400g jogurtu naturalnego
500g serków wiejskich (może być 2szt po 200g)
70g wiórków kokosowych
3 łyżki miodu pszczelego
2 łyżki żelatyny

+ winogrona na ozdobę lub inne owoce (u mnie także wiśnia liofilizowana)

Sposób przygotowania:
Daktyle namocz we wrzątku około 30 min. Po tym czasie odlej wodę (nie wylewaj) i zmiksuj na karmel. Dodaj płatki owsiane, kakao, masło orzechowe, olej kokosowy i 2 łyżki wiórek. Całość zmiksuj jeszcze raz. Foremkę do tarty wyłóż papierem do pieczenia – wylep masą. Wstaw do lodówki.

Serki wiejskie, jogurt, miód, pozostałe wiórki kokosowe zblenduj. Żelatynę rozpuść we wrzącej wodzie ( ilość wody około pół cm ponad żelatynę), ostudź i wlewaj cienką stróżką do masy cały czas mieszając. Masę serową wylej na spód. Winogrona przekrój na pół i ułóż na zewnętrznym brzegu tarty. Wstaw do lodówki na noc.

Przepis jest modyfikacją receptury @mama_na_silowni podpatrzony na IG.