Jest godzina 00:00 i piszę dla Was posta idealnego na śniadanie! Na samą myśl robię się głodna!

W moim śniadaniowym jadłospisie jakiś czas temu zadebiutowały szpinakowe pankejki.
Być może nazwa odstrasza,bo nie wszyscy  lubią szpinak,jednak zapewniam Was,że w tym wydaniu jest świetnie przemycony i mało wyczuwalny. Sami popatrzcie na fotki- jak apetycznie wyglądają moje zielone pankejki! 😉 

Przełożone serkiem wiejskim z owocami stanowią idealne rozpoczęcie dnia 🙂 Koniecznie wypróbujcie!
Ja swoje pankejki przygotowałam z użyciem trzech rodzajów mąki,ale jeśli nie macie takich w swojej szafce,spokojnie możecie je zrobić z każdej innej.

Składniki(na około 15 placuszków) :
-2 łyżki mąki z brązowego ryżu
-2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
-3 łyżki mąki gryczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-250g mrożonego szpinak (rozmrozić)
-1 łyżka miodu lub innego słodzidła
-1 łyżka oleju rzepakowego
-1 szklanka mleka
-2 jajka
-sok z pomarańczy lub cytryny(na oko- 1 lub 2 łyżki)

+ do przełożenia :
-1 serek wiejski
-pomarańcza
-truskawki
(Połowę serka wymieszać z posiekaną pomarańczą,a drugą połowę z posiekanymi truskawkami.)

Sposób przygotowania
Szpinak rozmrozić i odcinąć wodę,a następnie wymieszać z pozostałymi składnikami. 
Smażyć placuszki z obydwu stron na suchej lub natłuszczonej patelni.


Placuszki naprzemiennie przekładać serkiem z pomarańczą i truskawkami 🙂