Czy są tutaj jacyś zwolennicy smalcu?  Wiecie,takiego w chlebie,z dodatkiem jabłka i cebuli.
Jeśli tak, to mam dziś dla Was wersję wegetariańską tego cuda…o wiele bardziej korzystną dla zdrowia! 😉 Jeśli nie jesteście zwolennikami smalcu to potraktujcie przepis jako pastę z białej fasoli z dodatkiem jabłka! Wcale nie na słodko 🙂 

Od dawna zbierałam się do stworzenia zdrowej „podróby” smalcu. Dziś przy odrobinie wolnego czasu – udało się! Uwielbiam domowe pasty kanapkowe. Nigdy nie kupuję ich w sklepie,bo zazwyczaj mają składniki,których nie powinno w nich być. 
Zresztą….po co kupować jeśli można ją samemu zrobić i mieć kontrolę nad tym co w niej wyląduje i jaki smak będzie miała 😉 

Moja pasta wyglądem przypomina smalec 🙂 Jak ze smakiem? Jadłam tylko jeden jedyny raz smalec z jabłkiem i po jednym doznaniu smakowym mogę stwierdzić,że moja wersja jest o wiele pyszniejsza.

Zamiast tłuszczu zawiera białko i węglowodany pochodzące z fasoli. Dodatek jabłka i cebuli przełamuje smak i dzięki temu nie jest mdła. Pieprz dodaje jej pikantności i wyrazu.

Przygotowanie zajmuje krótką chwilkę,spróbujcie! 🙂

Składniki:
-1 puszka białej fasoli w puszce
-1 jabłko
-1 mała cebula
-1 łyżka oleju rzepakowego
-1/2 łyżeczki pieprzu
-1 liść laurowy
-3 ziela angielskie
-1 łyżeczka majeranku
-1/2 łyżeczki tymianku
-sól

Fasolę wysyp na sitko i dokładnie przelej wodą. Jabłko i cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Duś na oleju wraz z liściem laurowym i zielem angielskim do momentu aż cebula będzie miękka. Wyjmij przyprawy. Uduszoną cebulę z jabłkiem dodaj do fasolki,dodaj pieprz,majeranek i tymianek. 
Całość zblenduj na gładką pastę. Dopraw do smaku solą i ziołami jeśli jest taka potrzeba.