Znacie siekane kotleciki? 🙂 Myślę, że tak. Wielu kojarzy je z dzieciństwa, jednak te tradycyjne są potrawą dosyć wysokokaloryczną, ze względu na dodatek majonezu i sera żółtego.
Moje kotleciki nie mają tych dodatków, a mimo to są bardzo smaczne. Dobór składników leży w Waszej kreatywności. Możecie wmieszać w masę każde warzywo.
Przedstawiam moją, zdrowszą wersję wytrawnego smakołyku.

Składniki (na około 10 sztuk):

  • 500g fileta z kurczaka (pokrojonego w drobną kostkę) 
  • 1 papryka czerwona (pokrojona w drobną kosteczkę)
  • 1 papryka żółta (pokrojona w drobną kosteczkę)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 marchewka (posiekana drobno/starta na tarce)
  • 4 jaja
  • 5 łyżek kaszy manny
  • przyprawy: do kurczaka (bez glutaminianu sodu-naturalna), domowa vegeta lub sól himalajska, pieprz
Sposób przygotowania:
Pokrojone papryki, filet, natkę pietruszki i marchewkę umieścić w misce. Wbić jajka i dodać kaszę manną. Przyprawić – na oko. Wymieszać i odstawić na 10 minut, aby kaszka spęczniała.
Patelnię natłuścić olejem (wystarczy posmarować, jeśli masz dobrą nieprzywierającą patelnię). Masę nakładaj za pomocą łyżki, zachowując odstępy między kotlecikami.
Proponuję na początek przetestować konsystencję i usmażyć 1 kotlecika. Jeśli będzie się rozpadał, to dodaj jajko. Jeśli będzie zbyt rzadka- dodaj kaszę. Konsystencja powinna być zwarta.
Smaż z obu stron (przewróć dopiero, gdy spód dobrze się zetnie). Smaż na małym ogniu pod przykryciem, aby kurczak nie był surowy- daj mu czas 🙂 
Ciekawy zestaw obiadowy tworzą z ryżem (przyprawionym curry i domową vegetą) oraz sałatką brokułową ( przepis pod zdjęciem sałatki).

Smacznego!

Sałatka z brokuła:

  • 1 brokuł
  • 2 pomidory
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Brokuła podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić. Pomidora sparzyć i usunąć skórkę, pokroić w kostkę. Wymieszać z brokułem. Jogurt wymieszać z czosnkiem, solą i pieprzem. Całość połączyć i gotowe! 🙂