Od kilku dni chodził za mną sernik. Oczywiście nie piechotą,lecz w myślach 😀
A jak to ze mną bywa-gdy mam na coś ochotę to po prostu to piekę/gotuję/przyrządzam. Takie małe marzenia można spełnić w kilka chwil,więc dlaczego mamy tego nie robić? 🙂
Jak wiecie,szukam alternatyw dla wypieków tradycyjnych. Kiedyś przez przypadek natknęłam się na dwa przepisy na IG,zrobiłam screeny i postanowiłam połączyć dwa przepisy w jeden. Z jednego wzięłam spód,a z drugiego masę sernikową.
Jak wiecie,szukam alternatyw dla wypieków tradycyjnych. Kiedyś przez przypadek natknęłam się na dwa przepisy na IG,zrobiłam screeny i postanowiłam połączyć dwa przepisy w jeden. Z jednego wzięłam spód,a z drugiego masę sernikową.
Jak zawsze-wprowadziłam swoje małe modyfikacje i tak oto powstał sernik na daktylowym spodzie.
Jest bardzo smaczny i sycący. Fajnie sprawdza się na drugie śniadanie. Jeden kawałek i jesteście syci przez dobrych kilka godzin. Tak samo rewelacyjnie sprawdzi się na imprezach. Koniecznie wypróbujcie.
Proponuję wykonać ciasto w małej foremce np.o średnicy 20 cm – wtedy uzyskacie wysokie ciasto. Ja swoje piekłam w takiej 24cm,dlatego wyszło średniej wysokości. Spód i masa sernikowa były takiej samej wysokości.
Składniki na spód :
-3/4 szklanki suszonych daktyli (moczyć przez całą noc)
-150g płatków owsianych(lub gotowej mąki owsianej)
-1 duży banan
-1 łyżka kakao prawdziwego
Masa sernikowa:
-400g serka wiejskiego (u mnie 2x200g)
-250g gęstego jogurtu naturalnego
-1 budyń waniliowy BEZ CUKRU(proszek)
-4 łyżki słodzidła (ksylitol/cukier trzcinowy)
-2 jajka
-1 łyżka kakao
Płatki owsiane zmiksować na mąkę. Banana zblendować wraz z daktylami na gładką masę. Połączyć z powstałą mąką i kakao. Masę wyłożyć na dno foremki i dokładnie wylepić spód.
Składniki na masę(oprócz kakao) również zblendować. Podzielić na połowę. Do jednej części dodać kakao i wymieszać. Jasną masę wylać na spód,a następnie za pomocą łyżki wylewać ciemną masę tworząc mazidła 🙂 Dzięki temu uzyskamy sernik jak zebra – dwukolorowy.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Na sam doł piekarnika wstawić miskę z wodą. Woda będzie parować i w ten sposób sernik upiecze się w parze.
Po 55 minutach (gdy sernik się zarumieni) wyłączyć piekarnik i pozostawić ciasto do jego wystudzenia(tak na 30 minut). Zapobiegnie to opadnięciu sernika.
Po 55 minutach (gdy sernik się zarumieni) wyłączyć piekarnik i pozostawić ciasto do jego wystudzenia(tak na 30 minut). Zapobiegnie to opadnięciu sernika.
Do ciacha możecie zrobić polewę :
-1 łyżka oleju kokosowego
-1 łyżeczka kakao
-słodzidło
alboo….najpyszniejszą polewę czekoladową(nie miałam czekolady,więc ratowałam się jak mogłam 🙂 🙂 )
Smacznego!
Uwielbiam sernik, muszę wypróbować tą wersję 😀