Tym razem mam ciacho dla bezpiekarnikowców 🙂
Sernik na zimno- straciatella! Owsiany spód, masa serowa z kawałkami czekolady i dżem z czarnej porzeczki. Pychota!

Idealny na walentynki <3

Składniki:

Spod:

  • 60g płatków owsianych
  • 40g musli Sante z owocami (możesz użyć 100g płatków owsianych)
  • 70 ml mleka
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżeczki miodu
Masło orzechowe wymieszaj z miodem i mlekiem. Dodaj płatki i musli. Wymieszaj dobrze. Odczekaj kilka minut, aby mikstura wchłonęła mleko.
Małą tortownicę (20cm) wyłóż papierem do pieczenia, a następnie masą wylep spód. Wstaw do lodówki.
Masa:
  • 400g twarogu
  • 100g erytrolu
  • 4 łyżeczki żelatyny+100ml gorącej wody
  • 150g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100g stałej części mleczka kokosowego
  • 50g gorzkiej czekolady (1/2 tabliczki)
  • dżem 100% owoców np. czarna porzeczka
Żelatynę rozpuść w 100 ml gorącej wody i ostudź. Nie może być ciepła, bo masa się zważy!
Czekoladę zetrzyj na tarce.
Wszystkie pozostałe składniki masy  (oprócz dżemu i czekolady) umieść w misce. Dodaj płynną, ale ostygniętą żelatynę ( pozostawiając jedną łyżkę rozwtoru) i zblenduj wszystko na gładką masę. Najlepiej najpierw zblenduj, a potem dodaj żelatynę i startą czekoladę.
Pozostawioną łyżkę roztworu żelatyny wymieszaj z dżemem.
Masę wylej na schłodzony spód, a następnie na wierzchu rozsmaruj dżem (delikatnie 🙂 ).
Wstaw tortownicę do lodówki na minimum 3 godziny.
Gotowe!