Tym razem mam ciacho dla bezpiekarnikowców 🙂
Sernik na zimno- straciatella! Owsiany spód, masa serowa z kawałkami czekolady i dżem z czarnej porzeczki. Pychota!
Idealny na walentynki <3
Składniki:
Spod:
- 60g płatków owsianych
- 40g musli Sante z owocami (możesz użyć 100g płatków owsianych)
- 70 ml mleka
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżeczki miodu
Masło orzechowe wymieszaj z miodem i mlekiem. Dodaj płatki i musli. Wymieszaj dobrze. Odczekaj kilka minut, aby mikstura wchłonęła mleko.
Małą tortownicę (20cm) wyłóż papierem do pieczenia, a następnie masą wylep spód. Wstaw do lodówki.
Masa:
- 400g twarogu
- 100g erytrolu
- 4 łyżeczki żelatyny+100ml gorącej wody
- 150g jogurtu greckiego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 100g stałej części mleczka kokosowego
- 50g gorzkiej czekolady (1/2 tabliczki)
- dżem 100% owoców np. czarna porzeczka
Żelatynę rozpuść w 100 ml gorącej wody i ostudź. Nie może być ciepła, bo masa się zważy!
Czekoladę zetrzyj na tarce.
Wszystkie pozostałe składniki masy (oprócz dżemu i czekolady) umieść w misce. Dodaj płynną, ale ostygniętą żelatynę ( pozostawiając jedną łyżkę rozwtoru) i zblenduj wszystko na gładką masę. Najlepiej najpierw zblenduj, a potem dodaj żelatynę i startą czekoladę.
Pozostawioną łyżkę roztworu żelatyny wymieszaj z dżemem.
Masę wylej na schłodzony spód, a następnie na wierzchu rozsmaruj dżem (delikatnie 🙂 ).
Wstaw tortownicę do lodówki na minimum 3 godziny.
Czekoladę zetrzyj na tarce.
Wszystkie pozostałe składniki masy (oprócz dżemu i czekolady) umieść w misce. Dodaj płynną, ale ostygniętą żelatynę ( pozostawiając jedną łyżkę rozwtoru) i zblenduj wszystko na gładką masę. Najlepiej najpierw zblenduj, a potem dodaj żelatynę i startą czekoladę.
Pozostawioną łyżkę roztworu żelatyny wymieszaj z dżemem.
Masę wylej na schłodzony spód, a następnie na wierzchu rozsmaruj dżem (delikatnie 🙂 ).
Wstaw tortownicę do lodówki na minimum 3 godziny.
Gotowe!
Najnowsze komentarze