W upalne dni najlepiej sprawdza się wszystko co zimne. Dotyczy to także deserów. Mam dla Was autorski przepis na truskawkowy sernik na zimno z owocami 🙂

Składniki na dużą tortownicę : 

  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów (takich jak do tiramisu)
Masa:
  • 1 wiaderko twarogu mielonego (1 kg)
  • 1/2 dużego kubka jogurtu greckiego
  • 7 łyżek słodzidła – u mnie erytrol
  • 2 garści truskawek
  • 6 łyżeczek żelatyny
Wierzch:
  • dowolne owoce 
  • 2 opakowania truskawkowej galaretki
Sposób przygotowania:
  1. Na spodzie tortownicy poukładaj biszkopty.
  2. Do misy miksera wrzuć 2 garści truskawek i słodzidło- zmiksuj na mus (nie musi być idealny, mogą zostać kawałki truskawek).
  3. Dodaj ser z wiaderka oraz jogurt grecki i miksuj na małych obrotach.
  4. Żelatynę zalej małą ilością wrzącej wody (1 cm ponad wysokość proszku),dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia i ostudź (musi być zimna). Studzenie możesz przyspieszyć wstawiając kubek z żelatyną do zimnej wody.
  5. Cienkim strumieniem wlewaj żelatynę do masy serowej jednocześnie miksując. 
  6. Masę serową wylej na biszkopty i równomiernie rozprowadź.
  7. Na wierzchu ułóż owoce. Wstaw do lodówki.
  8. Galaretki przygotuj wg przepisu na opakowaniu-ostudź i gdy będą już tężeć – wylej na owoce. 
  9. Wstaw ponownie do lodówki na kilka godzin, aby galaretka stężała.