W upalne dni najlepiej sprawdza się wszystko co zimne. Dotyczy to także deserów. Mam dla Was autorski przepis na truskawkowy sernik na zimno z owocami 🙂
Składniki na dużą tortownicę :
- 1 opakowanie podłużnych biszkoptów (takich jak do tiramisu)
Masa:
- 1 wiaderko twarogu mielonego (1 kg)
- 1/2 dużego kubka jogurtu greckiego
- 7 łyżek słodzidła – u mnie erytrol
- 2 garści truskawek
- 6 łyżeczek żelatyny
Wierzch:
- dowolne owoce
- 2 opakowania truskawkowej galaretki
Sposób przygotowania:
- Na spodzie tortownicy poukładaj biszkopty.
- Do misy miksera wrzuć 2 garści truskawek i słodzidło- zmiksuj na mus (nie musi być idealny, mogą zostać kawałki truskawek).
- Dodaj ser z wiaderka oraz jogurt grecki i miksuj na małych obrotach.
- Żelatynę zalej małą ilością wrzącej wody (1 cm ponad wysokość proszku),dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia i ostudź (musi być zimna). Studzenie możesz przyspieszyć wstawiając kubek z żelatyną do zimnej wody.
- Cienkim strumieniem wlewaj żelatynę do masy serowej jednocześnie miksując.
- Masę serową wylej na biszkopty i równomiernie rozprowadź.
- Na wierzchu ułóż owoce. Wstaw do lodówki.
- Galaretki przygotuj wg przepisu na opakowaniu-ostudź i gdy będą już tężeć – wylej na owoce.
- Wstaw ponownie do lodówki na kilka godzin, aby galaretka stężała.
Najnowsze komentarze