Składniki:
-15 sztuk okrągłych biszkoptów
-1 kg twarogu sernikowego
-30 ml mleka
-4 jajka
-120 g erytrolu
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-kilka kropli aromatu waniliowego
-5 ciasteczek oreo (może być więcej)

-50 g czekolady gorzkiej
-3 łyżki mleka

Sposób przygotowania:
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Poukładać biszkopty. Twaróg zmiksować z jajkami, erytrolem, mlekiem, aromatem i mąką ziemniaczaną. Nie miksować byt długo, aby nie napowietrzyć masy. Masę serową wylać na biszkopty, ciasteczka oreo połamać na kawałki i powciskać w ciasto.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Na spód piekarnika wstawić garnek (mały) z wodą. Formę wstawić powyżej na kratkę grillową i piec 15 minut, następnie temperaturę zmniejszyć do 160 stopni i piec sernik około godziny. Wierzch ciasta ma się lekko zezłocić. 🙂
Piekarnik wyłączyć, a sernik zostawić jeszcze przez pół godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć i przygotować polewę. Do gorącego (wrzącego) mleka wrzucić czekoladę i mieszać energicznie do jej rozpuszczenia. Polewę wylać na sernik i udekorować ciasto.

To wszystko 🙂 Smacznego!