Składniki na tortownicę 24cm:
Spód
60 g mąki z tapioki (może być inna)
70 g mąki kokosowej
1 jajko
50 g słodzidła np. erytrytolu
pół łyżeczki sody oczyszczonej
70 g zimnego masła
50 g płatków migdałowych

Zagnieść kruche ciasto. Jeśli masz jakąś maszynę np. thermomixa – wrzuć wszystkie składniki i zmiksuj na gładkie ciasto. Ciasto wysyp na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i „wylep” spód. Wstaw do lodówki. Teraz zrób masę serową.

Masa serowa:
1 kg twarogu mielonego w wiaderku
5 jajek
1 opakowanie budyniu waniliowego
200-250 g mleczka kokosowego (stała część z 1 puszki)
150 g wiórek kokosowych
150 g erytrytolu

Twaróg, słodzidło i jajka zmiksuj na gładką masę. Dodać mleczko, wiórki i budyń – zmiksuj. Nie za  długo, aby nie napowietrzyć masy 🙂 Chodzi tylko o połączenie składników.
Zawartość misy wylej na schłodzony spód i wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piecz 60 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw sernik do wystudzenia. Gdy wystygnie- zrób polewę.

Polewa:
50 g gorzkiej czekolady
50 g mleka

Mleko zagotuj. Wrzuć do niego czekoladę, zgaś ogień…wymieszaj na jednolitą masę i od razu wylej na sernik. Rozprowadź za pomocą noża lub łyżki. Posyp wiórkami kokosowymi i płatkami migdałów.

Sernik najlepiej wstawić do lodówki na noc – następnego dnia będzie idealny.