Kolejna odsłona dyniowego cuda! 🙂
Tym razem pyszny, słodki sernik w odchudzonej wersji <3

Bez cukru i białej mąki! Koniecznie wypróbujcie


Brownie

200 g czekolady gorzkiej 70%
200 g masła
3 jajka
100 g erytrytolu
75 g mąki kokosowej
75 g mąki pszennej pełnoziarnistej (jeśli chcesz uniknąć glutenu – wybierz jaglaną lub ziemniaczaną)

  • Piekarnik nagrzać do 160 stopni C (bez termoobiegu). Dno formy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
    • Masło pokroić na kawałeczki, włożyć do rondelka i na małym ogniu roztapiać mieszając. Gdy masło będzie w połowie roztopione dodać połamaną na kosteczki czekoladę, mieszając od czasu do czasu roztopić czekoladę razem z masłem nie podgrzewając za bardzo masy.
    • W oddzielnej misce rozmiksować jajka z erytrolem. Dodać do nich roztopioną masę czekoladową i zmiksować na jednolitą masę.
    • Dodać mąki z proszkiem do pieczenia i zmiksować do połączenia się składników. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut. Wyjąć z piekarnika. 
    Masa
    400g dyni (lub musu)
    1 kg twarogu sernikowego
    100g erytrytolu
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    5 jajek
    1,5 łyżeczki cynamonu
    aromat waniliowy- kilka kropli

    MUS DYNIOWY – 2 opcje
    1. Jeśli masz mocne naczynie rozdrabniające możesz kawałki dynii rozdobnić na mus, a następnie gotować go około 10 minut z dodatkiem masła (łyżka). Wystudź.
    2. Plastry dyni (w skórce) upiecz w piekarniku – około 1h w 180 stopniach. Po wystudzeniu oddziel miąższ od skóry (za pomocą łyżki), a gotowy mus przełóż do słoja. Do sernika potrzebujesz wystudzonego musu – 350g.

    Przygotowanie masy serowej:
    • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (bez termoobiegu). Do większej miski włożyć ser, dodać erytrol, mąkę, cynamon, aromat i zmiksować. Następnie dodawać po jednym jajku za każdym razem miksując do połączenia się składników. Dodać puree z dyni i zmiksować na gładką masę. 
    • Wyłożyć masę serową na spód brownie i wstawić z powrotem do piekarnika.* Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez 80 – 90 minut (do ścięcia się masy). Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik do przestudzenia. Po godzinie można wyciągnąć.
    Polewa :

    • biała czekolada
    • 100g żurawiny suszonej
    • 30 ml mleka

    Do garnka wlać mleko i połamać czekoladę. Grzać na małym ogniu, mieszając – do rozpuszczenia czekolady. Dodać żurawinę i wymieszać. Wyłożyć na wierzch sernika. Gotowe!