Kolejna odsłona dyniowego cuda! 🙂
Tym razem pyszny, słodki sernik w odchudzonej wersji <3
Bez cukru i białej mąki! Koniecznie wypróbujcie
Brownie
200 g czekolady gorzkiej 70%
200 g masła
3 jajka
100 g erytrytolu
75 g mąki kokosowej
75 g mąki pszennej pełnoziarnistej (jeśli chcesz uniknąć glutenu – wybierz jaglaną lub ziemniaczaną)
- Masło pokroić na kawałeczki, włożyć do rondelka i na małym ogniu roztapiać mieszając. Gdy masło będzie w połowie roztopione dodać połamaną na kosteczki czekoladę, mieszając od czasu do czasu roztopić czekoladę razem z masłem nie podgrzewając za bardzo masy.
- W oddzielnej misce rozmiksować jajka z erytrolem. Dodać do nich roztopioną masę czekoladową i zmiksować na jednolitą masę.
- Dodać mąki z proszkiem do pieczenia i zmiksować do połączenia się składników. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut. Wyjąć z piekarnika.
Masa
400g dyni (lub musu)
1 kg twarogu sernikowego
100g erytrytolu
3 łyżki mąki ziemniaczanej
100g erytrytolu
3 łyżki mąki ziemniaczanej
5 jajek
1,5 łyżeczki cynamonu
aromat waniliowy- kilka kropli
aromat waniliowy- kilka kropli
MUS DYNIOWY – 2 opcje
1. Jeśli masz mocne naczynie rozdrabniające możesz kawałki dynii rozdobnić na mus, a następnie gotować go około 10 minut z dodatkiem masła (łyżka). Wystudź.
2. Plastry dyni (w skórce) upiecz w piekarniku – około 1h w 180 stopniach. Po wystudzeniu oddziel miąższ od skóry (za pomocą łyżki), a gotowy mus przełóż do słoja. Do sernika potrzebujesz wystudzonego musu – 350g.
1. Jeśli masz mocne naczynie rozdrabniające możesz kawałki dynii rozdobnić na mus, a następnie gotować go około 10 minut z dodatkiem masła (łyżka). Wystudź.
2. Plastry dyni (w skórce) upiecz w piekarniku – około 1h w 180 stopniach. Po wystudzeniu oddziel miąższ od skóry (za pomocą łyżki), a gotowy mus przełóż do słoja. Do sernika potrzebujesz wystudzonego musu – 350g.
Przygotowanie masy serowej:
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (bez termoobiegu). Do większej miski włożyć ser, dodać erytrol, mąkę, cynamon, aromat i zmiksować. Następnie dodawać po jednym jajku za każdym razem miksując do połączenia się składników. Dodać puree z dyni i zmiksować na gładką masę.
- Wyłożyć masę serową na spód brownie i wstawić z powrotem do piekarnika.* Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez 80 – 90 minut (do ścięcia się masy). Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik do przestudzenia. Po godzinie można wyciągnąć.
Polewa :
- biała czekolada
- 100g żurawiny suszonej
- 30 ml mleka
Do garnka wlać mleko i połamać czekoladę. Grzać na małym ogniu, mieszając – do rozpuszczenia czekolady. Dodać żurawinę i wymieszać. Wyłożyć na wierzch sernika. Gotowe!
Najnowsze komentarze