Jako fanka sałatek uzdrowiłam nieco sałatkę ryżową, zamieniając biały ryż na kaszę bulgur, a majonez częściowo jogurtem greckim.
Składniki na 1 salaterkę (około 8 porcji):
-200g kaszy bulgur (suchej)
-240g tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
-1 puszka kukurydzy
-pęczek szczypiorku
-3 jajka ugotowane na twardo
-5 ogórków kiszonych
-3 łyżki jogurtu greckiego
-2 łyżki majonezu
-sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kaszę ugotuj w osolonej wodzie, a następnie wystudź. Tuńczyka odsącz na sitku, kukurydzę także – dodaj do kaszy. Jajka i ogórki pokrój w kostkę, szczypiorek posiekaj – wszystkie składniki wymieszaj z majonezem i jogurtem doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Gotowe!
Smacznego 🙂