Składniki:
-1 mix sałat
-250 g pomidorków koktajlowych
-1 puszka tuńczyka w oleju w kawałkach
-4 jajka gotowane na twardo lub półtwardo
-1/2 czerwonej cebuli
-150 g ugotowanej fasolki szparagowej (mrożona) – nie jest konieczna

Sos winegret:
1/3 szklanki soku z cytryny
1/3 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy np. Dijon
1 ząbek czosnku
sól, pieprz

Przygotować duży półmisek i układać : mix sałat, pokrojone w ósemki jajka, odsączonego tuńczyka, przekrojone na pół pomidorki, fasolkę, czerwoną cebulę pokrojoną w piórka.

Przygotować sos: W miseczce mieszamy oliwę, sok z cytryny i musztardę. Doprawiamy solą, pieprzem i ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Trzeba mieć cierpliwość, bo warstwy będą się oddzielać. Najlepiej zmiksować sos np. w rozdrabniaczu lub thermomixie.
Sałatkę polewamy sosem. Nie musisz wykorzystać całości 🙂