Zazwyczaj dodaję tutaj przepis na zdrowe słodkości. Dzisiaj wrzucam przepis na danie obiadowe 🙂
Pyszna, soczysta sakiewka drobiowa ukryta pod zieloną pierzynką – rozkosz dla podniebienia.
Składniki na 4 sakiewki:
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- 4 plastry prosciutto
- 4 plastry mozzareli
- 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oleju
- 450g mrożonego szpinaku
- 200g jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka masła
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, przyprawa do kurczaka (bez konserwantów- składająca się z ziół i soli)
Sposób przygotowania:
Filety umyj, osusz, oczyść z błonek. Przekrój wzdłuż (na dwa cienkie plastry). Każdą z części rozbij tłuczkiem (jak na kotleta). Natrzyj słodką papryką, granulowanym czosnkiem i przyprawą do kurczaka. Pomidory odsącz, pokrój w kostkę. Na środek rozbitego fileta połóż plaster prosciutto, pomidory, plasterek sera mozzarella. Boki poskładaj do środka i złóż sakiewkę/roladkę. Użyj wyobraźni 🙂
Postępuj tak z każdym filetem. Sakiewki ułóż w naczyniu żaroodpornym (spód posmaruj olejem) i posyp słodką papryką.
Filety umyj, osusz, oczyść z błonek. Przekrój wzdłuż (na dwa cienkie plastry). Każdą z części rozbij tłuczkiem (jak na kotleta). Natrzyj słodką papryką, granulowanym czosnkiem i przyprawą do kurczaka. Pomidory odsącz, pokrój w kostkę. Na środek rozbitego fileta połóż plaster prosciutto, pomidory, plasterek sera mozzarella. Boki poskładaj do środka i złóż sakiewkę/roladkę. Użyj wyobraźni 🙂
Postępuj tak z każdym filetem. Sakiewki ułóż w naczyniu żaroodpornym (spód posmaruj olejem) i posyp słodką papryką.
Przygotowanie szpinaku:
Wrzuć na patelnie zamrożony szpinak i duś pod przykryciem, aby się rozmroził. Gdy to nastąpi dodaj masło i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zamieszaj i smaż 2 minuty. Zgaś ogień, dodaj jogurt grecki. Dopraw solą i pieprzem – do smaku. Ja użyłam także domowej vegety, którą sama zrobiłam.
Sos szpinakowy wyłóż na sakiewki. Przykryj naczynie pokrywą i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz 35 minut, po czym ściągnij pokrywę i piecz jeszcze 10 minut.
Gotowe! 🙂
* Fajne połączenie stanowi ryż z przyprawą garam masala + surówka
Najnowsze komentarze