Zazwyczaj dodaję tutaj przepis na zdrowe słodkości. Dzisiaj wrzucam przepis na danie obiadowe 🙂
Pyszna, soczysta sakiewka drobiowa ukryta pod zieloną pierzynką – rozkosz dla podniebienia.

Składniki na 4 sakiewki:

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 4 plastry prosciutto
  • 4 plastry mozzareli
  • 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oleju
  • 450g mrożonego szpinaku
  • 200g jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, przyprawa do kurczaka (bez konserwantów- składająca się z ziół i soli)
Sposób przygotowania:
Filety umyj, osusz, oczyść z błonek. Przekrój wzdłuż (na dwa cienkie plastry). Każdą z części rozbij tłuczkiem (jak na kotleta). Natrzyj słodką papryką, granulowanym czosnkiem i przyprawą do kurczaka. Pomidory odsącz, pokrój w kostkę. Na środek rozbitego fileta połóż plaster prosciutto, pomidory, plasterek sera mozzarella. Boki poskładaj do środka i złóż sakiewkę/roladkę. Użyj wyobraźni 🙂
Postępuj tak z każdym filetem. Sakiewki ułóż w naczyniu żaroodpornym (spód posmaruj olejem) i posyp słodką papryką.

Przygotowanie szpinaku:
Wrzuć na patelnie zamrożony szpinak i duś pod przykryciem, aby się rozmroził. Gdy to nastąpi dodaj masło i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zamieszaj i smaż 2 minuty. Zgaś ogień, dodaj jogurt grecki. Dopraw solą i pieprzem – do smaku. Ja użyłam także domowej vegety, którą sama zrobiłam.

Sos szpinakowy wyłóż na sakiewki. Przykryj naczynie pokrywą i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz 35 minut, po czym ściągnij pokrywę i piecz jeszcze 10 minut.
Gotowe! 🙂 
* Fajne połączenie stanowi ryż z przyprawą garam masala + surówka