Była owsianka,była gryczanka,a dzisiaj jest RYŻANKA! 🙂
Tak-ryżanka,bo z płatków ryżowych 🙂 Dorwałam je przypadkowo w sklepie i jak to ja-od razu musiałam przetestować.

Wyszło pysznie 😉 Słodycz figi,aromat cynamonu,smak orzeszków ziemnych uczyniło moje śniadanie naprawdę wyjątkowym.
Taka propozycja śniadaniowa jest idealnym pomysłem dla osób nietolerujących glutenu,ponieważ płatki ryżowe go nie zawierają 🙂
Jeśli nie tolerujesz laktozy lub kazeiny – zamień mleko zwierzęce na mleko roślinne.

Z każdej sytuacji istnieje wyjście,pamiętaj 🙂 


Składniki(na 1 porcję):
-1/2 szklanki płatków ryżowych
-1 szklanka mleka zwierzęcego/roślinnego
-1 łyżeczka cynamonu
-2 suszone figi
-1/2 banana
-1 łyżeczka płynnego miodu
-1 łyżka orzeszków ziemnych

Sposób przygotowania:

  1. Figę pokrój na plasterki. Banana także.
  2. Mleko zagotuj,wsyp płatki ryżowe,cynamon i kawałki figi. Gotuj ok 4 minut(mieszając).
  3. Przełóż ryżankę do miseczki,wyłóż plasterki banana,posyp orzeszkami.
  4. Polej ryżankę miodem.
Gotowe! 😉