Rolada szpinakowa to super przystawka na imprezę 🙂 Bardzo ładnie prezentuje się na talerzu i wyśmienicie smakuje 😉


Składniki:

* 400 g mrożonego szpinaku
* 3 ząbki czosnku
* 3 duże jajka
* 1/2 łyżeczki

soli himalajskiej

* 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
* 200 g wędzonego łososia w plastrach
* 2 serki naturalne Almette (lub Puszysty z biedronki)
*1 łyżka jogurtu naturalnego
*pół słoika suszonych pomidorów (odsączyć)

Szpinak rozmrażamy i mocno odciskamy z nadmiaru wody na gęstym sicie. Łączymy go z żółtkami, solą, startym na drobnych oczkach czosnkiem i gałką muszkatołową. 
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy ją do szpinaku, delikatnie mieszając. 
Blaszkę o wymiarach 28×40 cm wykładamy papierem do pieczenia, lekko go natłuszczamy i wylewamy na niego masę szpinakową. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy 20 minut a następnie po wyjęciu odklejamy delikatnie papier (najlepiej zrobić to na ciepło,bo gdy ciasto wystygnie papier będzie trudniej schodził).
Ciasto smarujemy serkiem wymieszanym z jogurtem, na którym układamy łososia i pokrojone suszone pomidory -zwijamy ciasno w roladę, którą owijamy folią i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem kroimy w plastry. 

Smacznego 🙂