Mam coś dla fanów zapiekanek. Stworzyłam dzisiaj szybką, prostą i smaczną zapiekankę szpinakową
Oczywiście z makaronem razowym.
Wyszła doskonale ! 🙂
Składniki :
-200 g suchego makarony razowego
-450 g mrożonego szpinaku
-2 ząbki czosnku
-1 cebula
-10g masła
-3 łyżki śmietany
-2 jajka
-chilli
-gałka muszkatałowa
-sól,pieprz
+ ser mozzarella
Sposób przygotowania :
Makaron ugotować al’dente. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać zamrożony szpinak, przykryć patelnię i czekać aż się rozmrozi (mieszać od czasu do czasu). Do rozmrożonego szpinaku przecisnąć czosnek i przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową .
Jajka roztrzepać w miseczce, przyprawić solą, pieprzem, chilli i połączyć ze śmietaną.
Ugotowany makaron odcedzić i wymieszać ze szpinakiem oraz masą śmietanowo-jajeczną.
Makaron wyłożyć do formy(u mnie mała silikonowa)/naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia wierzch posypać serem. Piec do zrumienienia sera.
Smacznego 🙂 🙂
Najnowsze komentarze