Mam coś dla fanów zapiekanek. Stworzyłam dzisiaj szybką, prostą i smaczną zapiekankę szpinakową
Oczywiście z makaronem razowym. 

 Wyszła doskonale ! 🙂


Składniki :
-200 g suchego makarony razowego
-450 g mrożonego szpinaku
-2 ząbki czosnku
-1 cebula
-10g masła
-3 łyżki śmietany
-2 jajka
-chilli
-gałka muszkatałowa
-sól,pieprz

+ ser mozzarella

Sposób przygotowania :

Makaron ugotować al’dente. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać zamrożony szpinak, przykryć patelnię i czekać aż się rozmrozi (mieszać od czasu do czasu). Do rozmrożonego szpinaku przecisnąć czosnek i przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową . 
Jajka roztrzepać w miseczce, przyprawić solą, pieprzem, chilli i połączyć ze śmietaną. 

Ugotowany makaron odcedzić i wymieszać ze szpinakiem oraz masą śmietanowo-jajeczną.
Makaron wyłożyć do formy(u mnie mała silikonowa)/naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia wierzch posypać serem. Piec do zrumienienia sera.

Smacznego 🙂 🙂