Od dawna szukałam frytkownicy beztłuszczowej, w której będę mogła przygotować zdrowsze alternatywy dla niezdrowych potraw typu fast food. 

Trafiłam na polecaną w mediach społecznościowych frytkownicę Zeegma Knapper i dziś już gości w mojej kuchni. Jestem nią zachwycona, bo mogę przygotować chrupiące, aromatyczny potrawy bez użycia tłuszczu! Wiecie jak bardzo niezdrowe jest smażenie na gorącym tłuszczu….   Pewnie zastanawiacie się jak to możliwe, że potrawa może się usmażyć bez oleju. Już wyjaśniam.

  Frytkownica ta dzięki zastosowaniu technologii Quick Air piecze, dusi, smaży i grilluje gorącym powietrzem!  Błyskawicznie się nagrzewa do najwyższej temperatury. W zasadzie po 1 minucie jest już gotowa do pracy.
 To jest super w porównaniu do piekarnika, który potrzebuje znacznie więcej czasu. Kosz i misa pokryte są teflonem, więc nie ma opcji, aby coś przywarło  Co więcej? Po użyciu wystarczy je opłukać pod bieżącą wodą lub przetrzeć mokrą ściereczką.
O zgrozo, pamiętam moją starą frytkownicę oblepioną tłuszczem! To jak niebo i ziemia, serio!   
Wiecie, że lubię ładne rzeczy, a to urządzenie prezentuje się pięknie. Frytkownica Knapper jest czarna, minimalistyczna z wyświetlaczem LCD i dotykowymi przyciskami do ustawiania temperatury i czasu.
Ma fajną rączkę wyciąganą od góry dzięki czemu można ją łatwo przenieść w inne miejsce. Przetestowałam na razie dwa dania. Usmażyłam frytki i zrobiłam pyszne grzanki. Przepisu na frytki nie będę podawać, bo to nic innego jak obrane i pokrojone ziemniaczki usmażone w 200 stopniach. Aleeee! Przepis na pyszną grzankę z serem camembert, gruszką, rukolą i orzechami w miodzie muszę podrzucić!

To przepis, do którego możecie wykorzystać czerstwy chleb. Ja tak zrobiłam- w myśl idei #zerowaste.

Przepis na 2 grzanki:

  • 2 kromki pieczywa razowego
  • ½ gruszki
  • 1/2 okrągłego serka camembert
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka miodu
  • garść rukoli

Rozgrzej frytkownice do 185 stopni. Włóż kromki chleba i piecz 4 minuty. Po tym czasie wysuń koszyk i na kromkach ułóż plastry gruszki i serka. Zamknij koszyk w urządzeniu i piecz jeszcze 3 minuty. W tym czasie upraż orzechy na suchej patelni. Polej miodem i wymieszaj. Wyjmij podpieczone kromki z gruszką i serkiem i ułóż na nich rukolę i orzechy w miodze. Gotowe!  Taka jedna grzanka ma 260 kcal, więc stanowi niskokaloryczną ciekawą propozycję na przekąskę lub kolację (jeśli zjecie jedną oczywiście.

Jeżeli chcielibyście w szybki i zdrowy sposób przygotowywać takie smakołyki to podaję link do tego cuda technologii : https://zeegma.com/frytkownica-beztluszczowa-zeegma-knapper-1400w