Masa serowa:
1kg sera w wiaderku (mielony, sernikowy)
4 jaja
5 łyżek jogurtu naturalnego
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
120g ksylitolu
1 łyżeczka aromatu waniliowego
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. W drugiej misce wymieszać ser, jogurt, żółtka, mąkę ziemniaczaną, aromat i ksylitol (za pomocą łyżki). Masę dodawać do ubitych białek i miksować jeszcze chwilkę na małych obrotach – tylko do utworzenia jednolitej masy!
Nie zaleca się długiego miksowania, aby nie napowietrzyć zbytnio masy 🙂
Kruche ciasto:
100g mąki jaglanej
2 żółtka
100g mąki pszennej razowej
40g miękkiego masła
60g ksylitolu
1 łyżka jogurtu greckiego
Piekarnik nagrzać do 170 stopni (góra-dół), na dnie piekarnika wstawić garnek z wodą (pod kratką). Wszystkie składniki „pociachać” nożem, zagnieść ciasto i uformować kulkę. Włożyć do zamrażarki na 15 min aby nieco stwardniało. Po tym czasie wylepić dno foremki (wyłożone papierem do pieczenia) ciastem i ponakłuwać widelcem, aby mogło oddychać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni – podpiec około 10 minut. Wyjąć foremkę z piekarnika. Wylać masę serową i wstawić ponownie. Piec godzinę w 170 stopniach. Po tym czasie piekarnik wyłączyć i uchylić drzwiczki. Zostawić ciasto w piekarniku, aby przestygło.
Zupełnie ostudzony sernik polać polewą i ułożyć truskawki.
Polewa:
100g gorzkiej czekolady
60ml mleka
+ truskawki (kilka sztuk)
Mleko zagotować. Rozpuścić w nim czekoladę i wylać na sernik. Poukładać ćwiartki truskawek. Odstawić do zastygnięcia czekolady. Gotowe!
Najnowsze komentarze