Przedstawiam Wam mój ulubiony przepis na mega puszysty i stabilny omlet. Można go zjadać z każdym dodatkiem 🙂 Jest bardzo sycący i pełnowartościowy, ponieważ jego główną bazę stanowią płatki owsiane ! 🙂
Omlet to wspaniały pomysł na śniadanie lub drugie śniadanie ,które możemy zapakować do lunchboxa i zabrać ze sobą do szkoły,pracy czy na uczelnię 😉
Składniki :
- 4 łyżki płatków owsianych,
- 150 ml gorącej wody,
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej/żytniej/ gryczanej
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- substancja słodząca ( u mnie ksylitol)
Płatki owsiane zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na chwilkę ,aby wpiły wodę( od 10 minut). Jeśli są gorące można przelać je zimną wodą ( na sitku).
W miseczce roztrzepujemy jajka z solą, proszkiem do pieczenia i 2 łyżkami mąki
Mieszamy do połączenia wszystkich składników. Dodajemy dowolną substancję słodzącą (u mnie pół łyżeczki ksylitolu). Do składników dołączamy zimną owsiankę. Ponownie mieszamy.
Patelnię lekko natłuszczamy olejem kokosowym (lub innym tłuszczem) aby uniknąć przywarcia ciasta. Gdy patelnia będzie dobrze rozgrzana wylewamy ciasto. Smażymy do momentu aż omlet z łatwością da się odwrócić na drugą stronę. Po usmażeniu z obydwu stron omlet jest gotowy 🙂
Patelnię lekko natłuszczamy olejem kokosowym (lub innym tłuszczem) aby uniknąć przywarcia ciasta. Gdy patelnia będzie dobrze rozgrzana wylewamy ciasto. Smażymy do momentu aż omlet z łatwością da się odwrócić na drugą stronę. Po usmażeniu z obydwu stron omlet jest gotowy 🙂
Moje propozycje na dodatki :
-serek wiejski+miód+orzechy
-konfitura
-jogurt naturalny + owoce
-mus owocowy
-serek wiejski wymieszany z konfiturą
Najnowsze komentarze