Chyba każdy lubi pizzę 🙂 

Ja od jakiegoś czasu preferują tę robioną w domu. Przepis na ciasto (już drugi),który sprawdza się zawsze dostałam od Bratowej. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na wariant puszysty i chrupiący(absolutnie niedietetyczny!).
 Za każdym razem na mojej pizzy lądują inne składniki 🙂 Dziś przygotowałam 3 różne wersje w tym jedną po raz pierwszy-z cukinią i salami 🙂 Przesuń tekst do końca i zobacz inne propozycje 🙂 

CIASTO (na 3 pizze o śr. ok 32 cm)
-25 g świeżych drożdży
-1 łyżka soli
-1 łyżka cukru
-1 szklanka ciepłej wody
-1/4 szklanki mleka
-4  szklanki mąki pszennej ( jesli ciasto będzie za lepkie dodaj więcej – czasami trzeba dodać jeszcze 1/4 szklanki 🙂 )
-2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania CIASTA :

  1. Do miski wlej wodę, mleko , dodaj sól ,cukier i pokruszone drożdże. Dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia drożdży i odstaw na dwie minuty. Po tym czasie dodaj oliwę i ponownie zamieszaj.
  2. Do miski z przesianą mąką wlej rozczyn i wyrabiaj ciasto około 10 minut. Ciasto jest gotowe gdy nie przywiera do rąk ( jest trochę lepkie ).
  3. Z ciasta uformuj kulę i podziel na 3 części . Każdą z części wylep 1 formę(wcześniej wysmarowaną oliwą).
  4. Brzegi ciasta wysmaruj oliwą za pomocą pędzla.
  5. Formy odstaw w ciepłe miejsce (przykryj ściereczką) do wyrośnięcia (zazwyczaj trwa to około 1 godziny) . Jeśli zależy Ci na czasie przyspiesz wzrost w piekarniku. Mianowicie, wstaw formy do piekarnika i nastaw go na około 40 stopni , tak aby stworzyć ciastu ciepełko. 
Posmarowane oliwą ranty pizzy.
Ciasto podzielone na 3 części

SOS DO PIZZY (na 3 pizze):

-6 łyżek przecieru pomidorowego
-4 łyżki śmietany
-sól,pieprz
-bazylia,oregano,tymianek 

WYMIESZAJ WSZYSTKIE SKŁADNIKI. NIE ŻAŁUJ PRZYPRAW 🙂 





6. Wyrośnięte ciasto posmaruj sosem. Wyłóż ulubione składniki. 

Na 1 pizzę z cukinią(wg kolejności) :
-sos
-garstka sera żółtego (u mnie bursztyn)
-pieczarki (3 sztuki)
-salami (kilka plasterków)
-cukinia ( paski zrobione za pomocą obieraczki)
-1 mały pomidor (POD KONIEC PIECZENIA)
-przyprawa do pizzy
Paski cukini zrobione za pomocą obieraczki do warzyw.


7.Pizzę wstaw do nagrzanego do 200 stopni( z termoobiegiem góra-dół) piekarnika i piecz do złotego koloru (około 20 min.) 
5 minut przed końcem pieczenia wyłóż plastry pomidora. Nie wykładaj ich na początku, bo sok zaleje ciasto.

Upieczona pizza z cukinią i salami 🙂




INNE WARIANTY SMAKOWE :


Sos, ser , pieczarki, szynka, suszone pomidory, oliwki, ser mozzarella
Sos, pieczarki, salami , ser, pomidor,przyprawa do pizzy

Sos,ser mozzarella,szynka,oliwki,pomidorki koktajlowe (dodane pod koniec pieczenia),przyprawa do pizzy
4 SERY : sos , ser mozzarella, ser Bursztyn, ser Salami wędzony, ser Parmezan





Smacznego! 🙂





Jeśli wypróbujesz mój przepis , daj znać w komentarzu 🙂 
Powodzenia !

#jagodowesmaki

 @myberriesworld