Kochani 🙂
Mam dla Was wyśmienity przepis na zdrowe pulpeciki indycze z dodatkiem mozzarelli – bez smażenia, bez dodatku pieczywa. Możecie je zrobić na parze lub w piekarniku.
Składniki na 16 sztuk :
- 400g mięsa mielonego z indyka
- 100g kulek mozzarelli
- 1 jajko
- 30g parmezanu
- 10g natki pietruszki
- 30g wody
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka soli
- kilka szczypt pieprzu
Sposób przygotowania:
Parmezan zetrzeć na tarce lub rozdrobnić w inny sposób. W misce umieścić: mielone mięso, posiekaną natkę pietruszki, parmezan, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, przyprawy – dokładnie wymieszać (najlepiej ręką).
Za pomocą łyżki nabierać mięsną masę tworząc w dłoniach „placek”. Na środek nałożyć mozzarellę (najwygodniej kuleczkę lub połówkę kulki) i zlepić mięsem formując kulkę.
Teraz masz dwie opcje obróbki termicznej – ja polecam ugotować je na parze 😉 Druga opcja – ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i upiec w 200st. około 20 min (muszą byc ładnie ścięte).
Za pomocą łyżki nabierać mięsną masę tworząc w dłoniach „placek”. Na środek nałożyć mozzarellę (najwygodniej kuleczkę lub połówkę kulki) i zlepić mięsem formując kulkę.
Teraz masz dwie opcje obróbki termicznej – ja polecam ugotować je na parze 😉 Druga opcja – ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i upiec w 200st. około 20 min (muszą byc ładnie ścięte).
Sos pomidorowy:
- 600 ml pomidorów w puszce lub passaty
- 80g cebula
- 2 ząbki czosnku
- 20g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli, szczypta pieprzu
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na oleju. Dodać pomidory – dusić, zredukować sos. Doprawić do smaku. Jesli sos nie jest gładki – zmiksuj go 🙂
Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na oleju. Dodać pomidory – dusić, zredukować sos. Doprawić do smaku. Jesli sos nie jest gładki – zmiksuj go 🙂
Pulpeciki podawać z sosem! Smacznego 🙂