Kochani 🙂
Mam dla Was wyśmienity przepis na zdrowe pulpeciki indycze z dodatkiem mozzarelli – bez smażenia, bez dodatku pieczywa. Możecie je zrobić na parze lub w piekarniku.

Składniki na 16 sztuk :

  • 400g mięsa mielonego z indyka
  • 100g kulek mozzarelli
  • 1 jajko
  • 30g parmezanu
  • 10g natki pietruszki
  • 30g wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • kilka szczypt pieprzu
Sposób przygotowania:
Parmezan zetrzeć na tarce lub rozdrobnić w inny sposób. W misce umieścić: mielone mięso, posiekaną natkę pietruszki, parmezan, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, przyprawy – dokładnie wymieszać (najlepiej ręką).
Za pomocą łyżki nabierać mięsną masę tworząc w dłoniach „placek”. Na środek nałożyć mozzarellę (najwygodniej kuleczkę lub połówkę kulki) i zlepić mięsem formując kulkę.
Teraz masz dwie opcje obróbki termicznej – ja polecam ugotować je na parze 😉 Druga opcja – ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i upiec w 200st.  około 20 min (muszą byc ładnie ścięte).

Sos pomidorowy:

  • 600 ml pomidorów w puszce lub passaty
  • 80g cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 20g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli, szczypta pieprzu
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na oleju. Dodać pomidory – dusić, zredukować sos. Doprawić do smaku. Jesli sos nie jest gładki – zmiksuj go 🙂

Pulpeciki podawać z sosem! Smacznego 🙂