Mam dla Was kolejną propozycję śniadaniową- na słodko. Tym razem placuszki jaglano-jogurtowe. Są delikatne i puszyste. Wystarczy dodatek owocowej konfitury i można się rozpłynąć !
Koniecznie wypróbujcie.

Składniki (na 4-5 placuszków):

-1/2 szklanki mąki jaglanej
-100g jogurtu naturalnego
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 jajko (osobno żółtko i białko)
-odrobina oleju do natłuszczenia patelni

Sposób przygotowania:

Żółtko,mąkę,proszek i jogurt wymieszać na gładką masę. Białko obić ze szczypta soli na puszystą pianę. DELIKATNIE połączyć z masą w drugiej miseczce. Patelnię nasmarować tłuszczem i dobrze rozgrzać. Nakładać porcje placuszków za pomocą łyżki. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem. Po kilku minutach przewrócić na drugą stronę.
Wyłożyć na talerz i podać z dodatkiem ulubionej konfitury. U mnie porzeczkowa sprawdziła się świetnie 🙂 

Smacznego!


PS.Proszę o komentarze 😉