Mam dla Was kolejną propozycję śniadaniową.Śniadanie to podstawowy posiłek dnia,który powinien dodać nam energii na cały rozpoczęty dzień . Posiłek ten powinien być sycący, wartościowy i oczywiście smaczny! 🙂 
  W moim jadłospisie na śniadanie występują zazwyczaj owsianki , placuszki , omlety-rzadziej kanapki -choć i one się zdarzają 😉


  Podaję przepis na bardzo szybkie placuszki z mąki gryczanej i kukurydzianej…bez jajka! 
Serwowałam je z musem z mango i bananem , jednak równie dobrze możecie je zajadać np. z domową konfiturą, jogurtem czy owocami 🙂

Składniki na około 10 małych placuszków :
– 1/2 szklanki mąki gryczanej
– 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
– 1/2 łyżeczki miodu lub innej substancji słodzącej
– 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 3/4 szklanki mleka roślinnego/zwierzęcego
– 1 jabłko 

  1. Jabłko zetrzeć na tarce.
  2.  W misce wymieszać mąki, proszek do pieczenia, słodzidło , mleko i starte jabłko.
  3. Patelnię wysmarować olejem kokosowym lub rzepakowym (tylko wysmarować) i smażyć placuszki z obydwu stron.
KONSYSTENCJA BĘDZIE BARDZO GĘSTA , ALE PLACUSZKI WYJDĄ WYŚMIENITE ! 😉