Przepis inspirowany przepisem thermomixa. Ja go oczywiście odchudziłam! 🙂 Jedna porcja liczy 355 kcal Białko 23 Tłuszcz 17 Węglowodany 28
Składniki na 4 porcje:
oliwa z oliwek, do natłuszczenia blachy
50 g sera parmezan
20 g cebuli szalotki
80 g pora, tylko białej części, pokrojonego na 4 cm kawałki
250 g cukinii
20 g masła
120 g mąki jaglanej
2 jajka
2 łyżki śmietany 12%/ jogurtu greckiego
1 łyżeczki soli
1 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Dip bazyliowy
12 liści bazylii, świeżych
200 g twarogu, półtłustego
3 łyżki jogurtu greckiego
5 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
1 łyżeczki soli
1 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Placki cukiniowe
Rozgrzać piekarnik do temp. 230°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie papier posmarować oliwą, odstawić.
Do czystego i suchego naczynia miksującego np. rozdrabniacza włożyć parmezan, rozdrobnić (albo zetrzeć). Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
Do naczynia rozdrabniającego włożyć szalotkę i pora, rozdrobnić. Cukinię zetrzeć na tarce.
Na patelni umieścić masło, roztopić. Dodać pora, szalotkę i cukinię – dusić ok 5 min.
Dodać mąkę, jajka, śmietanę, sól i pieprz, wymieszać energicznie.
Placki nakładać łyżką na blachę zachowując 1 cm odstępy, posypać rozdrobnionym parmezanem. Piec 15-20 min (230°C).
Dip bazyliowy
Bazylię rozdrobnić lub bardzo drobno posiekać. Dodać twaróg, jogurt, sok z cytryny , sól i pieprz – zblendować na gładziutki serek.
Placki podawać z dipem bazyliowym.