Dzisiaj w mojej kuchni zadebiutowała mąka z brązowego ryżu !
Zrobiłam z niej pyszne placuszki,które świetnie sprawdziły się w wersji śniadaniowej.
Są puszyste i delikatne, nadające się zarówno na śniadanie w domu jak i na wynos 🙂
Koniecznie wypróbujcie 😉
Składniki ( około 7 placuszków) :
-1/2 szklanki mąki z brązowego ryżu
-1/2 szklanki maślanki
-1 jajko
-1 banan
-tłuszcz do posmarowania patelni ( u mnie olej kokosowy)
+ łyżeczka wiórek kokosowych , ulubione powidło
Jajko roztrzep rózgą. Dodaj maślankę. Stopniowo dodawaj mąkę i dalej mieszaj. Pokrój banana w drobną kostkę i wrzuć do masy.
Patelnię wysmaruj tłuszczem i dobrze rozgrzej. Nakładaj ciasto za pomocą łyżki i smaż na złoto.
Ułóż z placuszków stos przekładając go ulubionym powidłem ( u mnie śliwkowe). Na końcu posyp uprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi . 🙂
Najnowsze komentarze