Czy znajdzie się tu jakaś osoba,która nie lubi pizzy?! Ręka do góry 🙂
Ja i moja rodzina bardzo lubimy ją sobie serwować. Rzadko kiedy jemy w pizzerii,bo ta zrobiona w domu najlepiej smakuje. 
Jeśli macie w posiadaniu jakiś sprzęt,który wyrobi Wam ciasto (u mnie mikser planetarny) to pójdzie Wam jak z płatka.
Pizza to mączne ciasto i składniki. Do najbardziej fit nie należy-niestety.
Postanowiłam zrobić pizzę w spodzie orkiszowym,bo takiej mąki miałam dużo 🙂 Wyszła bardzo dobra. 
To co wyłożycie na wierzch to Wasza sprawa 🙂 Może na nim wylądować wszystko.
Moja pizza to 2 w 1 🙂 Jedna połowa zawiera inne składniki od drugiej.

Składniki(na 2 pizze o średnicy 30cm):

  • 220g mąki orkiszowej
  • szczypta soli
  • 15 g droższy
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3/4 szklanki wody
Sos do pizzy:
  • 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • oregano
  • sól
  • pieprz
Składniki na wierzch:
1.   pieczarki surowe pokrojone w plasterki+kurczak w przyprawie gyros+ananas świeży pokrojony w kosteczkę+plastry mozzarelli+suszona bazylia
2.  pieczarki+szpinak podduszony z czosnkiem,solą,pieprzem+szynka dobrej jakości pokrojona w kostkę+świeża papryka+mozzarella+suszona bazylia


  1. Połowę ilości wody pogrzać(tak aby była ciepła,ale nie gorąca!).
  2. Wkruszyć drożdże i dodać cukier. Dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia.
  3. Odstawić w ciepłe miejsce i przykryć ścierką. (na ok 10 min aby drożdże ruszyły)
  4. Do misy wsypać mąkę,dodać sól,rozczyn, pozostałą ilość wody.
  5. Wyrabiać ciasto i w trakcie dodać oliwę. Wyrabiać dalej (mikserem ok 10 minut).
  6. Ciasto odstawić do wyrośnięcia (pod ściereczką) w ciepłe miejsce na około 1,5h.
  7. Formy na pizzę wysmarować oliwą.
  8. Ciasto podzielić na pół.
  9. Każdą połową wylepić formę ( proponuję ręce opruszyć mąką,aby ciasto nie kleiło się do palców. Ciasto rozciągać i wylepiać formę- ma być cienkie,ale nie przezroczyste.)
  10. Ciasto posmarować sosem,wyłożyć ulubione składniki.
  11. Piec w najwyższej temperaturze piekarnika (u mnie 250stopni) do momentu aż boki ciasta będą złote.
Przed pieczeniem
Po upieczeniu