Zbliżają się święta,a jakie ciasto kojarzy się z tym klimatem? PIERNIK <3
Postanowiłam opracować szybkie piernikowe muffiny i udało się! Po domu rozniósł się piękny,korzenny zapach 🙂 Poczułam święta! 

Moje muffiny są oczywiście w wersji odchudzonej.Powstały z trzech rodzajów mąki i nie mają dodatku cukru.Osłodzone zostały miodem oraz konfiturą śliwkową własnej produkcji,która wylądowała w środeczku.
Polecam!



Składniki na około 20 sztuk :
3/4 szklanki mąki jaglanej
1/4 szklanki mąki żytniej razowej
1 szklanka mąki pszennej
4 łyżki miodu
1 łyżka proszku do pieczenia
1 opakowanie przyprawy do piernika
3 jajka
1 szklanka mleka
3/4 szklanki oleju


+ powidło śliwkowe

Wszystkie składniki na muffiny energicznie wymieszać za pomocą łyżki. 1/2 pojemności foremek na muffiny wypełnić ciastem,nałożyć 1 łyżeczkę powidła i przykryć 1 łyżeczką ciasta.
Piec muffiny w 170 stopniach z termooobiegiem około 20 minut.