Kolejny wypiek świąteczny w zdrowszej wersji, a co! Jeśli można sprawić, aby potrawy i wypieki świąteczne były zdrowsze, mniej kaloryczne to dlaczego nie? 🙂

Składniki na dużą formę 30×40 :

  • 2 szklanki mąki jaglanej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 150 g erytrytolu
  • 4 łyżki miodu naturalnego
  • 2 całe jajka
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 150g masła
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 słoiczka dżemu 100% z czarnej porzeczki
Masa:
  • 3 szklanki mleka
  • 8 łyżek kaszy manny
  • 50g erytrytolu
Dodatkowo na wierzch

  • czekolada gorzka 100g
  • 40 ml mleka
Sposób przygotowania:
Mąki, 150g erytrytolu, miękkie masło, jogurt, jajka, sodę, cynamon, przyprawę, kakao i miód zagnieść na ciasto. Zrobić kulkę i podzielić ją na 3 części. Każdą część rozwałkować i upiec w ten sposób 3 blaty w 180 stopniach około 15 min jeden.

Na gotujące się mleko wrzucić grysik, dodać erytrytol i ugotować gęsty 'budyń’. Wystudzić do zimna. To bardzo ważne ! Następnie utrzeć masło mikserem na gładką masę i dodawać po łyżce zimnego grysiku. Ucierać do uzyskania gładkiej masy. Masę podzielić na dwie części.

Blat posmarować masą, przełożyć drugim blatem, posmarować drugą częścią masy. Na masę wyłożyć dżem i delikatnie rozsmarować. Przełożyć trzecim blatem. W gorącym mleku rozpuścić czekoladę i polać nią ciasto. 

To wszystko 🙂

Piernik najlepszy będzie po 2 dniach, gdy zmięknie.