Kolejny wypiek świąteczny w zdrowszej wersji, a co! Jeśli można sprawić, aby potrawy i wypieki świąteczne były zdrowsze, mniej kaloryczne to dlaczego nie? 🙂
Składniki na dużą formę 30×40 :
- 2 szklanki mąki jaglanej
- 2 szklanki mąki pszennej
- 150 g erytrytolu
- 4 łyżki miodu naturalnego
- 2 całe jajka
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 150g masła
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1/2 słoiczka dżemu 100% z czarnej porzeczki
- 3 szklanki mleka
- 8 łyżek kaszy manny
- 50g erytrytolu
- czekolada gorzka 100g
- 40 ml mleka
Na gotujące się mleko wrzucić grysik, dodać erytrytol i ugotować gęsty 'budyń’. Wystudzić do zimna. To bardzo ważne ! Następnie utrzeć masło mikserem na gładką masę i dodawać po łyżce zimnego grysiku. Ucierać do uzyskania gładkiej masy. Masę podzielić na dwie części.
Blat posmarować masą, przełożyć drugim blatem, posmarować drugą częścią masy. Na masę wyłożyć dżem i delikatnie rozsmarować. Przełożyć trzecim blatem. W gorącym mleku rozpuścić czekoladę i polać nią ciasto.
Piernik najlepszy będzie po 2 dniach, gdy zmięknie.
Najnowsze komentarze