Cukiniowy sezon trwa! Trzeba wykorzystać to co daje nam natura i czerpać z niej jak najwięcej, bo sezon na dane warzywo trwa zdecydowanie za krótko! 🙂

Na instagramie prosiliście o przepis na pasztet z cukinii- spełniam prośbę i czekam na relacje osób, które z niego skorzystają!

Składniki na 2 foremki:

  • 500g cukinii 
  • 150g bułki tartej
  • 1 cebula
  • 150g pieczarek
  • 2 jaja
  • 100g sera żółtego z kostce
  • 4 łyżki oleju rzepakowego 
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz – konkretnie! 
Sposób przygotowania:
Cukinię zetrzyj na tarce i odciśnij wodę. Pieczarki i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na 1 łyżce oleju. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Żółtka dodaj do odciśniętej cukinii. Dorzuć pieczarki i cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, 3 łyżki oleju rzepakowego i starty żółty ser. Składniki dobrzy wymieszać (najlepiej ręką) i połącz z ubitymi na pianę białkami.
Masę przypraw OBFICIE solą i pieprzem!

Przelej do keksówki wyłożonej papierem lub silikonowej foremki 🙂 

Piecz w 170 stopniach godzinę czasu. Polecam przykryć górę folią aluminiową, bo moja troszkę się wysuszyła 🙁
Piekarnik wyłącz i zostaw pasztet do wystudzenia.
Gotowe!