Cukiniowy sezon trwa! Trzeba wykorzystać to co daje nam natura i czerpać z niej jak najwięcej, bo sezon na dane warzywo trwa zdecydowanie za krótko! 🙂
Na instagramie prosiliście o przepis na pasztet z cukinii- spełniam prośbę i czekam na relacje osób, które z niego skorzystają!
Składniki na 2 foremki:
- 500g cukinii
- 150g bułki tartej
- 1 cebula
- 150g pieczarek
- 2 jaja
- 100g sera żółtego z kostce
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz – konkretnie!
Sposób przygotowania:
Cukinię zetrzyj na tarce i odciśnij wodę. Pieczarki i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na 1 łyżce oleju. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Żółtka dodaj do odciśniętej cukinii. Dorzuć pieczarki i cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, 3 łyżki oleju rzepakowego i starty żółty ser. Składniki dobrzy wymieszać (najlepiej ręką) i połącz z ubitymi na pianę białkami.
Masę przypraw OBFICIE solą i pieprzem!
Masę przypraw OBFICIE solą i pieprzem!
Przelej do keksówki wyłożonej papierem lub silikonowej foremki 🙂
Piecz w 170 stopniach godzinę czasu. Polecam przykryć górę folią aluminiową, bo moja troszkę się wysuszyła 🙁
Piekarnik wyłącz i zostaw pasztet do wystudzenia.
Gotowe!


Najnowsze komentarze