Jestem fanką owsianek i niejedną osobę także nią uczyniłam! 🙂
Wielu osobom owsianka kojarzy się z mleczną,niesmaczną paciarą,bo właśnie kiedyś takie się jadło.
Dziś owsianka może być najbardziej wykwintnym śniadaniem. Wszystko zależy od tego co do niej dodamy i jak ją przyrządzimy.
No właśnie,jak ją przyrządzimy? Tutaj mamy niemałe pole do popisu. Możemy zrobić ją na szybko na mleku,na wodzie,na jogurcie,a także możemy ją upiec.
Dzisiaj zatrzymam się właśnie przy pieczonej owsiance.
Jej zrobienie zajmuje dłuższą chwilę(ok 35 minut) ze względu na czas pieczenia,jednak jeśli przygotujemy ją wieczorem,rano tylko pozostanie odgrzanie 🙂
Warto! Walory smakowe wynagradzają wszystko 😉
składniki (na 3- porcje):
- 100g płatków owsianych
- 1 duży banan
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- garść żurawiny suszonej
- 2 suszone figi
- 2 suszone morele
Płatki zalać wrzątkiem(tak aby je przykryć wodą),odstawić na 15 minut-w tym czasie powinny wchłonąć wodę. Jajka roztrzepać,dodać roztartego widelcem banana,cynamon,jogurt,masło orzechowe,mąkę ziemniaczaną. Masę wymieszać z płatkami owsianymi. Suszone figi i morele pokroić. Wraz z żurawiną dodać do masy.
Najnowsze komentarze