Wielu z nas szuka w internecie przepisów na szybki obiad 🙂 Podrzucam inspirację na sezonowy makaron z cukinią i indykiem. Polecam 🙂
Składniki (na 4 porcje):
- 1 mała cukinia
- 300g piersi z indyka
- 400ml passaty pomidorowej
- makaron penne
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, słodka papryka
- świeże zioła: bazylia, oregano, natka pietruszki
- przyprawa do indyka (bez glutaminianu sodu)
- starty parmezan
Sposób przygotowania:
Cukinię obrać i ścinać paski za pomocą obieraczki do warzyw. Następnie poszatkować je nożem, aby nie były tak długie (choć mogą być 🙂 ). Indyka pokroić w kostkę i przyprawić. Wrzucić na patelnię z łyżeczką oliwy z oliwek i dusić pod przykryciem.
Na drugiej patelni umieścić 2 łyżki oliwy z oliwek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać cukinię i wymieszać. Całość dusić pod przykryciem około 5 minut. Cukinię doprawić solą i pieprzem, zalać passatą pomidorową. Dodać już gotowe mięso. Świeże zioła posiekać i dodać do sosu. Sos odparować z nadmiaru wody. Przyprawić solą i pieprzem jeśli jest jeszcze taka potrzeba.
Cukinię obrać i ścinać paski za pomocą obieraczki do warzyw. Następnie poszatkować je nożem, aby nie były tak długie (choć mogą być 🙂 ). Indyka pokroić w kostkę i przyprawić. Wrzucić na patelnię z łyżeczką oliwy z oliwek i dusić pod przykryciem.
Na drugiej patelni umieścić 2 łyżki oliwy z oliwek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać cukinię i wymieszać. Całość dusić pod przykryciem około 5 minut. Cukinię doprawić solą i pieprzem, zalać passatą pomidorową. Dodać już gotowe mięso. Świeże zioła posiekać i dodać do sosu. Sos odparować z nadmiaru wody. Przyprawić solą i pieprzem jeśli jest jeszcze taka potrzeba.
Makaron ugotować al’dente, odcedzić (nie przelewać wodą) i wymieszać z całością sosu (ładnie powchodzi w rurki).Podać na talerzach i posypać startym parmezanem 🙂
Obiad gotowy!
