Tłusty czwartek nadchodzi wielkimi krokami. W ten dzień w jadłospisie przeciętnego Polaka podstawę stanowią pączki 🙂 
Wielu z nas zapewne wie,że sztandarowe smakołyki to bomba kaloryczna…szczególnie te skąpane w głębokim tłuszczu.
Dla wielu jednak Tłusty Czwartek bez pączka byłby jak zima bez śniegu,dlatego postanowiłam znaleźć dla nich alternatywę. 
Moje pieczone pączki powstały z mąki pszennej,więc nie są do końca „fit”,jednak przy tradycyjnych wypadają całkiem nieźle 😉
Smakują wyśmienicie. Są puszyste,delikatne i aksamitne. Takie prawdziwe pączusie. O wiele mniej kaloryczne niż smażone.

Zachęcam Was do zamiany ciężkostrawnych,nasiąkniętych tłuszczem słodkości na te lżejsze, z piekarnika. Jeśli wypróbujecie mój przepis – pochwalcie się w komentarzu 🙂 Będzie mi bardzo miło!

Składniki(na ok 20 małych sztuk):

  • 1/4 kostki drożdży(20g)
  • 2 łyżki roztopionego masła 82% tłuszczu
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru/ksylitolu
  • 230 ml mleka
  • 1 jajo
Dodatkowo: konfitura (najlepiej bez cukru)

  1. Przygotować rozczyn(drożdże rozmieszać w 1/4 szklanki ciepłego mleka,dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki-wymieszać,odstawić na 15 min w ciepłe miejsce).
  2. Rozczyn wlać do misy,dodać pozostałe składniki(cukier,mleko,przesianą mąkę).
  3. Wyrabiać ciasto.
  4. W trakcie wyrabiania dodać masło,kontynuować wyrabianie.
  5. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(będzie lepkie,ale to nic) i podwojenia objętości.
  6. Wyrośnięte ciasto przełożyć na dobrze oprószoną mąką stolnicę i delikatnie spłaszczyć dłońmi (na ok 2cm).
  7. Z ciasta wycinać krążki(za pomocą literatki) i wykładać na wyłożoną papierem blachę.
  8. Blachy odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia pączków.
  9. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (kilka minut do złotego koloru).
  10. Po upieczeniu nadziać pączki dżemem używając do tego szprycy 🙂 

Gotowe!

Wartości odżywcze (1 pączek z 20):

Energia 102kcal Białko2,6g Tłuszcz 1,5g Węglowodany 22g