Składniki na tortownicę 22cm:

Spód:

  • 50g gorzkiej czekolady
  • 50g płatków owsianych górskich
  • 50g orzeszków ziemnych
  • 1 łyżka olej kokosowego
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka miodu
  • szklanka jagód (borówek)
Karmel:

  • 70g daktyli suszonych
  • 60g masła orzechowego
Biała masa
  • 250g stałej części mleczka kokosowego albo 250g śmietanki 30%
  • 3 łyżki słodzidła np. erytrytol lub cukier (1 łyżka)
  • 2 łyżki żelatyny lub agar
Sposób przygotowania :
SPÓD
Wodę zagotuj w małym garnku, a na nim umieść miseczkę (nad kąpielą wodną). Do miseczki wrzuć połamaną czekoladę, 3 łyżki masła orzechowego, olej kokosowy i miód. Pozostaw do rozpuszczenia i wymieszaj. Płatki owsiane i orzeszki wrzuć do rozdrabniacza i zmiksuj na „pył”. Połącz z masą powstałą nad kąpielą wodną. Małą tortownice (do 22 cm) wyłóż papierem, a następnie wylep spód masą czekoladowo-owsianą (za pomocą łyżki rozsmaruj) i wyłóż na spód. Foremkę wstaw do lodówki.
KARMEL
Daktyle zalej wrzątkiem i zostaw na 10 min. Po tym czasie odcedź, ale nie wylewaj wody. Zmiksuj z pozostałym masłem orzechowym dodając 4 łyżki wody z daktyli. Jeśli będzie gęsty-dodaj więcej. Ma to być konsystencja przyjemna do smarowania. Niezbyt rzadka ani gęsta.Tak powstały karmel rozsmaruj na spód, posyp jagodami i ponownie wstaw do lodówki.
BIAŁA MASA
Żelatynę rozpuść w goracej wodzie (mniej więcej w 4 łyżkach), wymieszaj do rozpuszczenia i ostudź. Stałą część mleczka kokosowego ubij na pianę wraz z erytrytolem. 
Dodawaj po łyżeczce chłodnej żelatyny do ubijanej śmietanki.
Śmietankę wyłóż na banany i posyp kakao. Wstaw na kilka godzin do lodówki.