Nie wiem jak Wy,ale ja bardzo lubię serniki. Niestety to tych tradycyjnych dodaje się „tonę” cukru. Ja szukam alternatywy. Kiedyś już opublikowałam przepis na typowy fit sernik. Dzisiaj pokażę Wam go  w innej wersji,bo z nutą orzechową i z dodatkiem bogatych w składniki odżywcze -nasion chia. 
Kakaowy spód dodaje mu dodatkowego smaczku,a dżem truskawkowy na wierzchu odrobinę orzeźwienia. 

Składniki:

Na spód:
4 łyżki mąki z ryżu brązowego (może być też inna)
2 łyżki ksylitolu
3 łyżki gorzkiego kakao
4 białka
2 żółtka

Składniki na masę serową:
1 kostka sera białego
3 łyżki serka wiejskiego
1/2 szklanki mleka
1 mały jogurt naturalny
2 łyżki nasion chia
2 łyżki masła orzechowego
2 łyżki ksylitolu
2 łyżki żelatyny

Składniki na górę:
7 łyżek dżemu truskawkowego 100%
1 łyżka żelatyny

Sposób przygotowania:

Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem ksylitolu. Dodać żółta i ubijać dalej. Do piany dodać kakao,mąkę i odrobinę wody. Mieszać delikatnie do połączenia składników. Masę wylać do foremki(u mnie 20cm) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 minut. Biszkopt nie będzie puszysty,a raczej wyjdzie twardy. Ma taki być 🙂 Można go troszkę naponczować mocną herbatą.
Ser,serek wiejski,mleko,masło orzechowe i ksylitolu zblendować na gładką masę. Żelatynę zalać odrobiną wrzątku i mieszać do rozpuszczenia. Schłodzić troszkę w zimnej kąpieli wodnej i dodać do masy. Wsypać nasionka i całość wymieszać. Masę wyłożyć na biszkopta i wstawić do lodówki na min.1h.
Dżem truskawkowy wymieszać z rozpuszczoną żelatyną(przygotowaną tak samo jak wyżej) i wyłożyć na wierzch. Wstawić ciasto do lodówki.