Zwolenników serników jest wielu. Należę do nich także ja 🙂
Udało mi się opracować przepis w wersji fit i dzisiaj chcę się nim z Wami podzielić.

Nadchodzą święta,może warto tradycyjny wypiek zamienić na zdrowszy zamiennik bez cukru?

Składniki (na małą tortownicę 23cm):

Spód:

  • 90g mąki ryżowej/owsianej
  • 30g kakao
  • 2 łyżki oleju 
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki wymieszać energicznie w misce i wylepić ciastem spód formy (wyłożonej papierem do pieczenia). 
  • 1 kg twarogu w wiaderku
  • 120g erytrytolu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200g jogurtu greckiego
  • 5 jaj
  • ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka
Twaróg z jogurtem i erytrytolem miksuj na małych obrotach miksera, dodawaj po 1 jajku. Gdy jajka zmiksują się z masą serową dodaj mąkę ziemniaczaną  i ekstrakt waniliowy. Masę serową wylej na spód. Wstaw sernik do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz w tej temperaturze przez 15 minut. Po tym czasie obniż temperaturę do 160 stopni i piecz jeszcze godzinę. Pozostaw sernik do wystygnięcia w piekarniku.
Pamiętaj,aby nie otwierać piekarnika!

Polewa:

  • 50 ml mleka 
  • 60g gorzkiej czekolady

    +wiórki kokosowe

Mleko podgrzej,połam czekoladę i rozpuść w mleku. Polej czekolada sernik i posyp wiórkami kokosowymi.

Wartości odżywcze całej porcji:
Energia 3300kcal Białko 152g Tłuszcz 150g  Węglowodany 234g