Zwolenników serników jest wielu. Należę do nich także ja 🙂
Udało mi się opracować przepis w wersji fit i dzisiaj chcę się nim z Wami podzielić.
Nadchodzą święta,może warto tradycyjny wypiek zamienić na zdrowszy zamiennik bez cukru?
Składniki (na małą tortownicę 23cm):
Spód:
- 90g mąki ryżowej/owsianej
- 30g kakao
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki miodu płynnego
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki wymieszać energicznie w misce i wylepić ciastem spód formy (wyłożonej papierem do pieczenia).
- 1 kg twarogu w wiaderku
- 120g erytrytolu
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200g jogurtu greckiego
- 5 jaj
- ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka
Twaróg z jogurtem i erytrytolem miksuj na małych obrotach miksera, dodawaj po 1 jajku. Gdy jajka zmiksują się z masą serową dodaj mąkę ziemniaczaną i ekstrakt waniliowy. Masę serową wylej na spód. Wstaw sernik do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz w tej temperaturze przez 15 minut. Po tym czasie obniż temperaturę do 160 stopni i piecz jeszcze godzinę. Pozostaw sernik do wystygnięcia w piekarniku.
Pamiętaj,aby nie otwierać piekarnika!
Pamiętaj,aby nie otwierać piekarnika!
Polewa:
- 50 ml mleka
- 60g gorzkiej czekolady
+wiórki kokosowe
Mleko podgrzej,połam czekoladę i rozpuść w mleku. Polej czekolada sernik i posyp wiórkami kokosowymi.
Wartości odżywcze całej porcji:
Energia 3300kcal Białko 152g Tłuszcz 150g Węglowodany 234g
Najnowsze komentarze